2019 IJsland & Groenland

Nadat ik in 2018 Spitsbergen heb bezocht, ben ik in de zomer van 2019 naar een ander deel van het arctisch gebied afgereisd: IJsland & Groenland! In IJsland heb ik een een flydrive in de Westfjorden en het noordelijk deel van IJsland gemaakt. Op dag 12 ben ik in Reykjavik aan boord gegaan van de Ocean Atlantic. Met dit expeditieschip heb ik het oosten, zuiden en westen van Groenland bezocht. Na de scheepsreis verbleef ik nog 7 dagen in de omgeving van Ilulissat: de ijsbergenhoofdstad van Groenland!

REISROUTE


 IJsland: Fly & Drive 

Groenland: Expeditiescheepsreis & verlenging in de Diskobaai

  • 07 aug 2019 Reykjavik (IJsland) inschepen aan boord van de Ocean Atlantic (eenpersoonshut 417)
  • 07-18 aug    Expeditiescheepsreis in de voetsporen van Erik de Rode; een boottrip naar oost, zuid en west Groenland
  • 18 aug 2019 Kangerlussuaq ontschepen en vervolgens een excursie naar de groenlandse ijskap (Reindeer Glacier)
  • 18 aug 2019 Vlucht Kangerlussuaq-Ilulissat
  • 18 aug 2019 Ilulissat Hotel Avannaa (1 nacht, LO) http://hotelavannaa.gl/en/
  • 19 aug 2019 Ilimanaq  Ilimanaq Lodge (3 nachten VP) huisje in de Diskobaai met zicht op ijsbergen & walvissen 
  • 22 aug 2019 Ilulissat Hotel Avannaa (2 nachten LO) http://hotelavannaa.gl/en/ 
  • 23 aug 2019 Ilulissat Kayakexcursie rondom de ijsbergen in de Diskobaai
  • 24 aug 2019 Vlucht Ilulissat-Reykjavik (IJsland), flybus Reykjavik-Keflavik
  • 24 aug 2019 Keflavik Airport Hotel Aurora Star https://hotelairport.is
  • 25 aug 2019 Vlucht Keflavik-Amsterdam

Vluchtschema IJsland & Groenland

Za 27 juli 2019 Amsterdam-Keflavik (IJsland) 14.00-15.10 uur FI 501 (Icelandair)
Di 06 aug 2019 Akureyri-Reykjavik (binnenlandse vlucht IJsland) 17.25-18.10 uur NY 153 (Air Iceland Connect)
Zo 18 aug 2019 Kangerlussuaq-Ilulissat (binnenlandse vlucht Groenland)14.55-15.40 uur GL 512 (Air Greenland)
Za 24 aug 2019 Ilulissat-Reykjavik 12.15-18.25 uur NY 440 (via Kangerlussuaq, Air Iceland Connect)
Zo 25 aug 2019 Keflavik-Amsterdam 11.10-16.20 uur FI 506 (Icelandair)

VAARSCHEMA GROENLAND

  • 07 aug 2019 IJsland, Reykjavik inschepen Ocean Atlantic (hut 417)
  • 08 aug 2019 Dag op zee, varen naar de oostkust van Groenland
  • 09 aug 2019 Tasiilaq en Kuummiit
  • 10 aug 2019 Skoldungen/Saqqisikuik
  • 11 aug 2019 Prince Christian Sound
  • 12 aug 2019 Ivittuut
  • 13 aug 2019 Nuuk (hoofdstad van Groenland)
  • 14 aug 2019 Evighedsfjorden (Fjord of Eternity, Gletsjers)
  • 15 aug 2019 Qeqertarsuaq op Disko Eiland en Eqip Sernia Gletsjer
  • 16 aug 2019 Ijsbergenhoofdstad Ilulissat, helikoptervlucht boven de Diskobaai
  • 17 aug 2019 Itilleq
  • 18 aug 2019 Kangerlussuaq ontschepen, excursie naar de groenlandse ijskap

EXPEDITIESCHIP OCEAN ATLANTIC
Kijk voor meer informatie over het schip en de reis op de website van de deense rederij Albatros Expeditions.
https://albatros-expeditions.com/ocean-atlantic
https://albatros-expeditions.com/package/wake-erik-red-iceland-greenland

REISVOORBEREIDING


In het voorjaar van 2018 heb ik deze reis geboekt bij Beluga Adventures.

REISVERSLAG


Klaar voor vertrek!
Zo'n 15 maanden geleden heb ik deze reis geboekt en nu is het eindelijk zo ver ........ Aadje gaat naar IJsland & Groenland! Gelukkig was ik een aantal dagen voor vertrek al vrij, zodat alle bagage gepakt kon worden. Dat is altijd wel een "dingetje" en nu helemaal omdat ik op de binnenlandse vluchten niet zo veel kilo's mag meenemen. Van te voren was ik al in mijn kast gedoken en daarin lag wat kleding dat toch weg kan (oude broeken, shirts, ondergoed). De afgelopen dagen was het hier in Nederland verschrikkelijk heet en dan is het wel bizar om nu o.a. een skibroek, mijn Noorse gewatteerde wandelbroek, dunne en dikke wanten, dunne en super dikke sokken, thermo ondergoed, sjaal, muts en een parka tussen al mijn spullen te zien liggen! Pffff, ik moet er nog effe niet aan denken om dat allemaal aan te doen!
Een aantal weken geleden was ik al bij de huisarts geweest om mijn reisapotheek aan te vullen met o.a. antibiotica en zeeziektemedicatie (cyclizine en scopoderm pleisters). Tsja in een land als Groenland zit er immers geen dokter op elke hoek van de straat. Dit keer gaat er ook een muggennet voor mijn hoofd mee. Nu maar hopen dat ik dit niet nodig heb ik Groenland. Duimen dus maar voor nachtvorst of een flink windje, zodat alle knutten zijn verdwenen als Aad op Groenland is. 
Het is nu zaterdagochtend 27 juli en de bagage staat klaar in de gang. 22 kg ruimbagage, een 8 kg zware rugtas en dan nog een heuptas met mijn foto en filmapparaat. Nu, Aadje is er klaar voor ....... Op naar IJsland en Groenland!

REISVERSLAG IJSLAND

Aadje op IJsland!
Zaterdagochtend 27 juli begon mijn reis toch echt en werd ik dit keer weer naar Schiphol gebracht door buurvrouw Letty. Natuurlijk kwam mijn pa me even uitzwaaien. Op Schiphol was het een drukte van belang voor de reguliere vakantievluchten, maar voor de incheckbalie van Icelandair was het superrustig. Binnen 20 minuutjes was de ruimbagage ingecheckt en was Aadje door de handbagagecontrole. Gelukkig op tijd de lucht in; tsja van de week was het een puinhoop op Schiphol doordat de brandstoftoevoer niet werkte.
Om 15.00 uur plaatselijke tijd (in Nederland is het 2 uur later) aangekomen op Keflavik. Da's de internationale luchthaven van IJsland. Na lang wachten kwam gelukkig de ruimbagage 😊 Vervolgens de huurauto opgehaald. Het is dit keer een witte VW Golf met automaat. Om half 5 kon Aadje dan eindelijk beginnen met de eerste autorit in IJsland van zo'n 145 km. Eerst koers naar Reykjavik. Hier heb ik bij mijn hotel over 10 nachtjes even wat bagage afgeleverd. 
In de omgeving van de luchthaven leek het wel een maanlandschap, rond Reykjavik op ringweg nr. 1 was het veel groener en de weg naar mijn eindbestemming van vandaag waren er veel IJslandse paardjes te bekennen. Ik zit dit keer in een heel leuk onderkomen: het mooist gelegen huisje (kamernr. 1) van het Fossatun Country Hotel met een leuk terrasje en zo bij kleine watervalletjes. Na een paar bakken thee en een heerlijke douche mijn bed maar ingedoken.

Op naar de westfjorden!
Helaas moest ik na 1 nachtje mijn leuke huisje in Fossatun weer verlaten. Vandaag had ik een rit van 200 km voor de boeg naar Stykkisholmur op het schiereiland Snaefellsnes. Een mooie rit door het ruige en woeste landschap. Kaal is het hier ook; geen boom te bekennen! Overigens zijn de wegen tot nu prima. Dit zijn meestal geasfalteerde eenbaanswegen met twee rijstroken waar je max. 90 km kunt rijden.
Snaefellsnes wordt ook wel IJsland in het klein genoemd, omdat je hier alles kunt vinden als in de rest van IJsland zoals kliffen, vulkanen, lavavelden en warmwaterbronnen. Helaas had Aadje vandaag te kort tijd om dit alles te bewonderen, omdat ik mij om 3 uur bij de ferry met bestemming de Westfjorden moest melden. Wel heb ik 2 keer een lange stop gemaakt. De eerste bij Ytri Tunga. Bij deze plek aan de kust zijn zeehonden te bewonderen. De volgende stop was bij de meest gefotografeerde berg van IJsland: Kirkjufell. Om kwart over drie kon Aadje de ferry oprijden. Wat wel grappig is dat dit de oude veerboot is die vroeger vanuit Harlingen naar Terschelling & Vlieland vaarde.
De rit duurde bijna 3 uur en Aadje heeft lekker uit staan wapperen op de dekken. Veel "vissende" papagaaiduikertjes waren er te bewonderen. Daarnaast ook noordse sternen, zeehonden en zelfs een drietal kleine walvissen. Helaas was het of allemaal te ver of waren ze Aadje te snel af om al dit moois op de camera's vast te leggen.
Na aankomst in de Westjorden was het nog zo'n 6 km rijden naar mijn onderkomen: Hotel Flokalundur. Aan de buitenkant een niet heel aantrekkelijk gebouw, maar de kamer hier was pas helemaal gerenoveerd en zag er dan ook prima uit!

Puffintime
Maandagochtend 29 juli is Aadje eerst aangeschoven aan een IJslands ontbijtbuffet. Lekker brood met pitjes, gekookt eitje, koppie thee, een sappie, fruit en een zelf gebakken warme wafel. Het valt op dat je ook overal warme pap ziet staan, maar dat heb ik maar overgeslagen! 
Het plan was om deze dag naar Latrabjarg te rijden. Ik had gehoord en gelezen dat het laatste stuk zo'n 40 km gravel was en ook erg uitdagend was met stijle bergen, diepe afgronden en geen vangrail. Maar ja dacht Aadje: als je het niet probeert dan weet je het niet!
Rond half 10 ben ik aan de rit van 94 km begonnen. Het was vandaag super weer. Geen regen te bekennen, 21 graden in Flokalundur en niet te veel wind. Nu, dat is heel wat anders dan dat je over de Westfjorden leest: bijna alle dagen regen en veel wind!
Achteraf vond Aadje het een supermooie rit naar Latrabjarg en echt niet eng. Uiteindelijk heb ik er een kleine 3 uur ipv 2 uur over gedaan, maar ja dat komt door alle mooie fotostops! Op de gravelweg heb ik wel rustig gereden, zo'n 40 km p/u. Een 4 wheel drive is dan echt niet noodzakelijk. Schitterend landschap met ruige bergen zo aan het water en zandstranden waarop vogels en schapen zitten! 5 km voor Latrabjarg was een heel klein dorpje waar een kolonie met noordse sternen zaten. Toen Aadje uit de auto wilde stappen voor een fotootje werd ze gelijk aangevallen door een aantal agressieve vogels (noordse stern). Hup, maar weer gauw de auto in en op naar Latrabjarg!
Latrabjarg is de meest westelijke punt van IJsland en, op een paar eilanden van de Azoren na, de meest westelijke punt van Europa. Het is een kustlijn van 14 km ruige kliffen waarop in de lente en zomer (tot circa de eerste week van augustus) zeevogels zitten. Deze kliffen zijn allereerst bekend van alle papegaaiduikertjes (puffins) die hier zitten. Meestal zitten ze verscholen in hun holletje in de kliffen of zijn ze gaan "vissen" op zee. Maar liefst ruim 5 uur heeft Aadje zich hier vermaakt met alle vogels en de foto- en filmcamera. En aan het einde van de middag was het het allermooist. De puffins verlieten massaal hun holletje of kwamen terug van zee met een bek vol vis! 
Op de terugweg nog even naar Patreksfjordur gereden voor een toepasselijke afsluiting van deze dag: fish & chips!

Terrasjesweer
Dinsdagochtend 30 juli ben ik een keertje wat later bij het ontbijtbuffet aangeschoven. Er stond maar een rit van zo'n 120 km op het programma, dus een lekkere rustige reisdag! Bij het vertrek uit Flokalundur, aan de zuidkant van de Westfjorden, waaide het flink maar het was zeker niet koud. De rit startte met maar liefst 60 km aan gravelwegen door een bijzonder landschap dat doet denken aan de Schotse Hooglanden, een bergwoestijn en de Noorse fjorden. Omdat het flink waaide (windkracht 6) was het niet zo aantrekkelijk om veel te stoppen. Door al het gravel en het kale landschap werd het dan meer stofhappen! Wel heb ik halverwege een lange stop gemaakt bij de 99 meter hoge Dynjandi waterval. Aan het einde van de autorit nog even door een ruim 9 km lange tunnel. Rond 3 uur is Aadje aangekomen op de eindbestemming van deze dag: Isafjordur (circa 2600 inwoners). Dit is de grootste plaats in de Westfjorden. Het hotel lag zo in het centrum en in tegenstelling tot vanmorgen waaide het maar een beetje en was het zo'n 18 graden. Ik heb dan ook heerlijk buiten in het zonnetje op een terrasje heilbot gegeten. Voor de komende dagen ziet de weersvoorspelling er ook goed uit.

Aadje naar het einde van de wereld
Woensdag 31 juli ging Aadje na 1 nacht in een stadshotel weer verder met haar reis in IJsland. Bij vertrek uit Isafjordur was het al 17 graden en de zon scheen volop. Voor deze dag stond een mooie bochtige route (wegnr. 61) langs verschillende fjorden op het programma. Natuurlijk heb ik onderweg diverse stops gemaakt. De eerste stop was een wandeling van 2 km naar de Valagil waterval. Gelukkig was de wandeling goed te doen en was het weer ook super. De tweede stop was een uitkijkpunt voor zeehonden aan het Skotufjordur. Maar wat was het dit keer weer een schitterende tocht langs dit deel van de Westfjorden! De wegen waren ook super, gewoon asfalt! Maar vooral het laatste stuk weg (nr 643) naar Drangsnes was erg mooi. Deze liep zo langs het Steingrimsfjord. Als het slecht weer is, dan slaan de golven zo over de weg! De bergen zijn hier weliswaar minder hoog en minder ruig, maar wat is het hier mooi en ook heel rustig. Om 18.00 uur ben ik aangekomen bij mijn onderkomen voor 2 nachten: het Malarhorn Guesthouse. Ik zit in huisje nr. 1 zo naast het fjord waar allerlei zeevogels (met name noordse sternen) zitten. Nu dat is voor Aadje helemaal het einde!

60.000 puffins
Evenals Floortje laat Aadje haar (ant)arctische reisavonturen door Beluga Adventures regelen. Bij het boeken van deze reis had Jonneke de eigenaar verteld dat je kon wandelen op Grimsey; da's een klein onbewoond eilandje zo voor de kust van Drangsnes (je hebt nog een eiland Grimsey en dat ligt op de noordpoolcirkel). Als je mazzel had zou je op dit eiland ook nog puffins kunnen zien.
Dus zat Aadje op donderdag 1 augustus al vroeg aan het ontbijt. Het was die morgen gelukkig windstil, droog en zo'n 15 graden. Bij het ontbijt hoorde ik dat trip doorging en dat het vissersbootje om 9 uur zou vertrekken uit de kleine haven. In totaal waren er 6 gasten, een gids en een schipper aan boord (ze nemen max. 10 mensen mee). Ze vertelden dat gisteren door de sterke wind nagenoeg geen puffins te bekennen waren. Nu maar hopen dat ze er vandaag wel waren!
Het is maar 10 minuutjes varen naar het eilandje, maar mensen zeg wat was het geweldig. Op zee zag het werkelijk zwart van de puffins! Ze vlogen van of naar het eiland of zwommen op zee rond dit eilandje. Op Grimsey wonen in de zomermaanden 30.000 paartjes puffins, dus 60.000 stuks. Daarnaast zitten de kleintjes nu nog verstopt in hun holletjes. In de tweede week van augustus gaan ze allemaal weg en zijn ze zo'n 8 maanden op zee.
Op het eilandje hebben we een stuk gewandeld (het was voor mij meer klauteren op handen en voeten) en daarnaast hadden we ook tijd om een aantal puffins op de foto te zetten! Het bootje zou weer om kwart voor 12 vertrekken, echter ik heb kunnen regelen dat ik om 16.00 uur met de middaggroep mee terug kon. Aadje had zo alle tijd om van alle puffins te genieten en een flink aantal op de foto te zetten. Daarnaast zitten er hier o.a. ook noordse sternen, kleine jagers (Skua), strandlopers en kuifaalscholvers. Stipt om 4 uur werd ik weer opgehaald. Bleek ik de enige passagier te zijn! 

Zeehonden
Vrijdag 2 augustus moest ik helaas mijn geweldige onderkomen aan het Steingrimsfjord in Drangsnes verlaten. Vandaag stond er weer een mooie rit van 180 km langs de kust naar Hvammstangi op het programma. Een deel van de route ging weer over gravelwegen. Omdat ik al tijdig op pad ging, was ik al om half 1 op mijn eindbestemming van vandaag. De regio rond Hvammstangi is bekend van de vele zeehonden. Ik had om 4 uur een boottripje geboekt, maar ik mocht nu al om 1 uur mee. Een kort tripje van een kleine 2 uur voor in totaal 10 gasten. 
Omdat ik pas vanaf 4 uur in mijn hotel kon inchecken, heb ik nog "even" een autoritje van 95 km hier op het schiereiland gemaakt. En ja dat was weer een gravelroute! Deze gravelweg lang er niet best bij, dus reed Aadje die middag al hobbelend en trillend in het rond. Ik ben een paar keer gestopt om vanaf de kust zeehonden te spotten en heb een erg mooie stop bij Hvitserkur gemaakt. Dat is een rots in zee in de vorm van een dinosaurus. Daarom heen vlogen natuurlijk weer diverse vogels en natuurlijk ook noordse sternen (die zie je echt overal aan de kust).
Uiteindelijk om zeven uur aangekomen bij mijn hotel. Aan de buitenkant was het weer een afschuwelijk gebouw, maar binnen was het hardstikke netjes. Daarna door naar het plaatselijk visrestaurant. Tsja Aadje eet bijna elke dag heilbot of kabeljauw! Ten slotte nog even bij de benzinepomp de huurauto met de hogedrukspuit (is overal in IJsland gratis) ontdaan van alle gravel en stof.

De ringweg
Zaterdag 3 augustus ging Aad weer op pad naar de volgende bestemming: Myvatn (het muggenmeer). Bijna de gehele route gereden op wegnr. 1. Ze noemen deze weg ook wel de ringweg. Je kunt op deze weg een rondje in IJsland rijden en is 1339 km lang en bijna geheel geasfalteerd. Dus vandaag geen lange stukken gravel.
Natuurlijk liggen er ook weer een aantal bezienswaardigheden op deze route. Als eerste een stop bij de Kolugljufur. Da's een canyon met waterval natuurlijk! Vervolgens naar Akureyri geweest; de op één na grootste stad van IJsland. Ten slotte nog een stop bij een waterval: de Godafoss. Na zo'n 300 km (er staat inmiddels al ruim 1500 km op de teller) ben ik rond 7 uur aangekomen bij het muggenmeer. Ik zit in een mooi nieuw hotel waar ik dit keer 3 nachtjes verblijf.

Het pruttelt en het stoomt
Zondag 4 augustus had ik een dagje gepland rond het muggenmeer. Dus Aadje hoefde die dag niet ver te rijden. Ik ben lekker laat opgestaan en daarna heerlijk bij het ontbijtbuffet aangeschoven. Dat smaakt hier onwijs goed. Goede keuze om hier drie nachten in dit heerlijke relaxte hotel te zitten!
Vervolgens de hort op. Rond Myvatn is het een geothermisch gebied. Lavavelden, kraters, pruttelende modderpoelen en overal stoom uit de grond.

De puffinstory deel 3
Aadje werd op maandagochtend 5 augustus al voor zevenen wakker. Buiten was het grauw en grijs. Brrrrr. Ik blijf nog maar eventjes onder het warme dekbed liggen! Rond negenen aangeschoven bij het ontbijt dat hier heerlijk uitgebreid is. Een uurtje later maar weer met de auto op stap gegaan. Vandaag stond er een route van ruim 200 km op het programma. Maanden geleden heb ik alle routes en stops al voorbereid met reisgidsen en internet. Vervolgens heb ik per dag de route en de stops met Google maps uitgewerkt. Ook deze reis kan ik hierdoor alle stops en bestemmingen weer heel snel vinden. 
Eerst is Aadje naar Dettifoss en Selfoss gereden. Dat zijn 2 watervallen in de Jökulsárgljúfur canyon. Vooral de Dettifoss is bekend en erg mooi; het is de krachtigste waterval van Europa en is 44 meter hoog en ruim 100 meter breed. Het pad naar de Dettifoss is goed te belopen en wat komt het pad dichtbij de waterval. Echt onwijs gaaf! Na ook naar de Selfoss te hebben gewandeld, 1 km zuidelijker, is Aadje verder gereden. Nu dat doorrijden lukte niet echt. Er was een fors stuk gravel dat er erg slecht bij lag. Aadje was al blij als ze de 20 km p/u haalde, want alles trilde als een gek. Vervolgens een stop gemaakt bij Asbyrgi. Het was vandaag erg koud en kil, dus ik heb maar een korte route gewandeld in deze canyon. 
Aadje had thuis gelezen over een stop bij een kolonie papegaaiduikertjes op de Tjörnes peninsula. Nu, daar wilde ik natuurlijk naar toe! Het was eventjes goed kijken, omdat dit niet met borden is aangegeven. Op een gegeven moment had ik de oranje vuurtoren bij Voladalstorfa in het vizier. Bij een hek bij een weiland heb ik de auto achtergelaten en na een half uurtje door het weiland te hebben gelopen zag ik ze toch echt bij de vuurtoren. Echt duizenden puffins, het zag er zwart van. Ze vlogen af en aan. Hele hordes! En natuurlijk heb ik nog maar weer een paar fotootjes geschoten.
Ten slotte ben ik voor een dinerstop doorgereden naar Husavik; dat plaatsje is bekend van de vele walvistripjes. Hopelijk zie ik deze als ik van de week op het expeditieschip ga. Enne ........ nog 2 nachtjes slapen en dan gaat Aadje op de boot naar Groenland!

Op naar Reykjavik!
Dinsdag 6 augustus moest alle bagage weer worden ingepakt, want er stond een laatste ritje van 100 km met de auto gepland. In ruim een uur is Aadje naar Akureyri gereden. 's Middags de stad bezocht en vervolgens rond een uurtje of 4 de auto afgeleverd bij de luchthaven met in totaal 1956 km op de teller! Met een klein vliegtuigje met 39 passagiers om 18.00 uur aangekomen op de luchthaven in Reykjavik. Aldaar kwam supersnel mijn bagage en buiten stond mijn taxichaffeur al op mij te wachten. 
Tsja de reis in IJsland zit er bijna op, maar morgen, woensdag 7 augustus, begint mijn reisavontuur naar Groenland! Maar wat heeft Aadje genoten van de reis in IJsland. Van het schitterende ruige landschap, de vele vogels aan de kust (vooral de agressieve noordse sternen en de grappige papegaaiduikertjes), de mooi gelegen accommodaties en de auto die mij overal veilig naar naar toe heeft gebracht. Daarnaast heeft Aadje het super getroffen met het weer: gemiddeld zo'n 16/17 graden, bijna alle dagen zon en geen regen!

REISVERSLAG GROENLAND

Op naar Groenland! 
Na een heerlijke lange nacht snurken ben ik op woensdag 7 augustus aangeschoven bij het ontbijt in het Icelandair Marina Hotel in Reykjavik. Na een paar geroosterde boterhammen en een koppie thee heb ik het centrum van de stad onveilig gemaakt. Daarbij was het ook nog geweldig weer: een strak blauwe lucht en nagenoeg geen wind. Natuurlijk wat puffin souvenirtjes gekocht en vervolgens naar het symbool van de stad gelopen: de hallgrimskirkja. Deze kerk ligt bovenop een heuvel en bijna overal in de stad kun je deze kerk zien liggen. Daarna terug naar het hotel om mijn bagage op te halen. 
Maar op woensdagmiddag 2 uur was het eindelijk zover. Aadje mag aan boord van de Ocean Atlantic! Dit keer is het een wat groter expeditieschip. Bij mijn vorige expeditiescheepsreizen zaten er ruim 100 gasten aan boord, nu zijn dat er circa 180. Bij aankomst inchecken in de Viking Lounge en vervolgens mijn hut voor 12 dagen opgezocht. Prima hut, nr 417. Wel een smal éénpersoonsbed en een smalle douche, maar wel heel veel opbergruimte voor alle bagage. Om 5 uur door naar de veiligheidsinstructie. Tsja dat is toch op alle schepen hetzelfde!
Om 7 uur verliet het schip Reykjavik en vervolgens door naar het diner. Dat smaakte erg goed en er was keuze volop voor de 3 gangen. En voor de verandering heb ik geen vis maar rundvlees gegeten! Daarna heerlijk op de dekken gestaan om naar de mooie kust van IJsland te kijken en naar de zonsondergang.

Donderdag 8 augustus hadden we weer een aantal verplichte bijeenkomsten over o.a. de gang van zaken mbt de zodiaks en daarnaast het passen van de rubberen laarzen in het geval dat we een natte landing gaan maken (dan stap je vanaf de zodiak met je voeten in zee😊). Vandaag was het heerlijk weer op zee: zo'n 10/12 graden en maximaal 10 knopen wind (da's bijna niks!). Dus we liggen prima op koers bij het oversteken van de Straat van Denemarken naar Groenland. Natuurlijk heeft Aadje deze dag veel op de dekken gestaan en daarbij spotte zij aantal gewone vinvissen en een groep orka's. Daarnaast zag ik ook al puffin's in het water. Deze hebben hun holletje verlaten en zijn nu circa 8 maanden op zee. Tussen het spotten van de walvissen door ben ik ook nog verhuisd naar hutnr. 411: een tweepersoonshut met een ruimere douche! 
Voor morgen staan er twee landingen gepland in Groenland: Tasiilaq en Kulusuk. Nu, Aadje is heel benieuwd hoe het in Groenland is!

Groetjes uit Groenland!
In de nacht van donderdag 8 naar vrijdag 9 augustus is de klok op de Ocean Atlantic met 2 uur teruggezet en is het tijdsverschil met Nederland nu 4 uur. Na een extra lange nacht kwam Groenland nu toch echt in het vizier. Ja ook hier zijn het hele ruige & stijle bergen en in het water zijn er een aantal ijsbergen. 
De passagiers zijn deze reis voor de zodiaklandingen in 7 groepen verdeeld: 6 Deense groepen (zo'n 150 gasten) en 1 internationale groep. De eerste zodiaklanding was in het plaatsje Tasiilaq. En ja hoor .... op vrijdag 9 augustus om 9.57 uur was het eindelijk zover.... Aadje zette haar eerste voetstappen op Groenland! 
Tasiilaq is een dorpje met 2200 inwoners en qua grootte zelfs de nummer 7 van Groenland. In totaal heeft Groenland slechts zo'n 56.000 inwoners. We zijn eerst met mijn groep langs een aantal plekken in het dorp geweest: de supermarkt, het postkantoor en de kerk. Om 11 uur was het voeren van de Groenlandse sledehonden. Echt mooi om te zien. Er werd voor de sledehonden een pas gevangen zeehond gebracht. Die werd vervolgens door een man aan stukken gereten, zodat elke hond een stuk had. De hond vlak voor mij was de gelukkige en had de kop van de zeehond. Brrrrr. De volwassen honden liggen gelukkig aan de ketting, want ze kunnen heftig blaffen & janken en zijn daarnaast heel waakzaam als er puppies zijn. In de zomermaanden krijgen de sledehonden maar 1 keer in de 3 a 4 dagen een stuk vlees. Vervolgens was er om half een op het centrale plein in het dorp (da's gewoon een stuk grond met graspolletjes) een traditionele zangvoorstelling. Daarna even door het dorp gelopen om wat mooie plaatjes te schieten. Vervolgens een zodiakritje terug naar de boot. Daar wachtte alweer het lunchbuffet! 
Na een aantal uur varen gingen we voor anker bij het plaatsje Kulusuk, eveneens in het oosten van Groenland. In dit dorpje wonen maar 200 mensen. Volgens mij wonen hier meer sledehonden dan inwoners! Vandaag was het feest in het dorpje (in Groenland vieren ze van alles). Het was de eerste schooldag van de kinderen. We mochten daarom de school ook vanbinnen bekijken. Het was deze dag weer prima weer 8/10 graden, droog, soms zon. Daarnaast een klein beetje wind, maar door de ligging voelt die wel erg koud aan. Dus de sjaal om, muts op en handschoenen aan!

Poolvossen 
Zaterdag 10 augustus vaarde het schip in een dikke mist. Na het ontbijtbuffet met o.a. geroosterde boterhammen en gebakken eitjes heeft Aadje zich maar flink ingepakt.
Op zaterdagochtend is het schip bij het spookdorpje Skjoldungen het fjord ingevaren. Daarna trok gelukkig de mist op. Alhoewel het ruim 10 graden was, is het toch arctisch koud op het schip. De buitendekken bevinden zich namelijk op de bovenste dekken 7, 8 en 9. Aadje heeft haar hut op dek 4 en heeft inmiddels al flinke klimkuiten gekregen van al die trappen. Doordat het zonnetje ook begon door te breken konden er mooie foto's worden gemaakt van de stijle steenachtige bergen met daarop de gletsjers en de weerspiegeling daarvan in het water. In het fjord dreven regelmatig ook ijsbergen in allerlei verschillende vormen en afmetingen. Aan het einde van het fjord werd een droge zodiaklanding gemaakt, zodat ik mooi mijn bergschoenen aan kon houden. Tijdens de wandeling werden er plotseling 4 kleine poolvosjes gespot. Deze waren 1 a 2 maanden oud. Leuk om dit keer eens deze dieren van dichtbij (max. 100 meter) te bewonderen.
Daarna weer lekker uitgewappert op de dekken. En regelmatig worden dan walvissen (gewone vinvissen of bultruggen) gespot.

Aadje naar het einde van de wereld, deel 2
Zondagochtend 11 augustus stond Aadje al weer vroeg buiten op de dekken. Deze ochtend was er een dik wolkendek, soms miezerde het en het was 8 graden. Ik heb maar lekker mijn dikke skibroek met daaronder een thermolaag aangedaan; dan kunnen we er weer flink tegen aan! Het schip is aan de oostkust van Groenland bijna tot aan de zuidpunt gevaren. Vlak voor dit punt is de Ocean Atlantic de Prins Christian Sund ingevaren. Dit is een 45 km lange doorgang naar de westkant van Groenland. Na een paar kilometer trok de bewolking weg, kwam de zon tevoorschijn en verschenen er stijle bergen met daarop gletsjers. Ook waren er watervallen en ijsbergen te bewonderen. Daarnaast werd er zelfs in het fjord een groep orka's gespot, wat niet vaak voorkomt. 
De lunch (dit keer een BBQ) was dit keer buiten op het achterdek, zodat Aadje niets van de omgeving hoefde te missen. In de loop van de middag steeg de temperatuur zelfs tot 18 graden en heb ik heerlijk op dek 7 in de zon gezeten. Wel puffen met zo'n skibroek aan en met een thermolaag er onder! In de loop van de middag passeerden we in het fjord een piepklein dorpje dat echt verlaten is van de rest van de wereld: Aappilattoq. Dit lijkt me een hele mooie aflevering voor Floortje!
's Avonds na het diner natuurlijk nog even buiten op de dekken gestaan. Er was een schitterende zonsondergang waarbij de lucht meer dan een uur oranje kleurde.

Muskusossen
Nadat op zondag 11 augustus het zuiden van Groenland is bereikt, vaart de Ocean Atlantic nu in noordwestelijke richting. Voor maandag 12 augustus stond een bezoek aan het plaatsje Iviituut op het programma. Dit plaatsje is bekend vanwege de mijn die hier is (aluminium industrie). Sinds de mijn in 1987 is gesloten, is het een spookstadje.
Het schip legde op maandagochtend aan in de Arsuk Fjord. Het was 15 graden en dikke bewolking, dus Aadje heeft dit keer op Groenland de zomerjas maar aangetrokken! Om kwart over 10 ben ik door een zodiak bij het oude mijndorpje afgezet. Na rondgekeken te hebben, ben ik teruggelopen over een gravelweg (alweer!) richting het schip, dat 6 km verderop lag. Aldaar in het dal wandelend gaan speuren naar muskusossen. Aadje heeft hele groepen gespot, helaas wel te ver weg voor een mooie close-up foto! Hopelijk zie ik ze deze week wat dichterbij in Kangerlussuaq.

Strandweer
Dinsdag 13 augustus startte met een strakblauwe lucht en een heerlijk zonnetje. Ook was er weinig wind, slechts 12 knopen (11-16 knopen is windkracht 4). Sinds Aadje aan boord is gegaan op 7 augustus, is de zee bijna als een spiegel zo vlak. Afgelopen zondag was de meeste wind: 14 knopen.Wat mij betreft mag de wind wel wat sterker zijn, zodat het schip lekker rolt op de golven!
Om 12 uur gingen we voor anker in Nuuk (17.000 inwoners). Dat is de hoofdstad van Groenland en bijna eenderde van de bevolking woont in Nuuk. Om half 1 mochten we van boord. Vanaf de kade ben ik naar het centrum gelopen (2 km). Vervolgens door de winkelstraat naar het nationaal museum. Dat ligt zo aan de kust en in het oude deel van Nuuk met de leuke gekleurde huisjes. Er was ook een klein zandstrandje, waar nu veel kinderen aan het spelen waren en sommige in een zwembroek! Op de keien aldaar stond een erg mooi standbeeldje: moeder van de zee. Om haar heen alle dieren van Groenland: walrus, ijsbeer, walvis, zeehond en vissen. Het was die dag zo'n 17 graden en in de zon vast meer. Bijzonder om dan in Groenland in je shirtje te zitten!

Kangerlussuatsiaq
Na het diner (het eten hier aan boord is geweldig) ga ik altijd nog 1 a 2 uur heerlijk buiten op de dekken uitwapperen. Zo ook op dinsdagavond de 13e. Na een mooie zonsondergang kwam er een dikke mist opzetten. Nu, Aadje is toen maar naar binnen gegaan, walvissen spotten was onmogelijk. Het valt me wel op dat aan de oostkant van Groenland veel meer walvissen zaten. Helaas startte woensdag 14 augustus de dag met dikke mist. Op het programma stond Kangerlussuatsiaq, oftewel de Fjord of Eternity. Ja, de Groenlanders geven de plaatsnamen leuke, bijna niet uit te spreken, namen. Halverwege het fjord was de mist verdwenen en kwamen er stijle bergen met gletsjers tevoorschijn. Na 2 uur kwam helaas de mist en bewolking weer terug. Deze dag een flink stuk gevaren, omdat we morgen Disko-eiland (???!) gaan bezoeken. Helaas vandaag geen walvissen gespot, maar wel een zeehond.

De Diskobaai
Ja, Aad heeft op donderdag 15 augustus een hele swingende dag gehad! Deze dag begon al helemaal goed toen ik om half 7 de gordijnen voor mijn raampje in de hut weghaalde. In het midden dreef een geweldige ijsberg met de opkomende zon er bovenop! 
Om half 9 zat Aadje al op een zodiak naar Qeqertarsuaq op Disko-eiland. Dit eiland ligt midden in de Diskobaai en deze baai is erg bekend, omdat er zoveel ijsbergen zijn. Natuurlijk op Disko-eiland rondgewandeld en allerlei soorten en maten ijsbergen op de foto gezet. In het plaatsje was in het buurthuis een kaffemik: koffie/thee met cake met een folklorische voorstelling. 
's Middags zijn we richting de noordkant van de Diskobaai gevaren. En omdat er veel ijsbergen zijn te bewonderen, heb ik mijn dikke skibroek maar aangetrokken en heel wat uurtjes op het dek gestaan. 's Avonds rond 9 uur is het eindoel van deze dag bereikt: de Eqip Sermia gletsjer. We hebben daar een zodiakcruise gemaakt en een landing op een piepklein eilandje voor de gletsjer. Om middernacht kwam Aad weer terug in haar hut. Snel onder het dekbed gekropen, want ik leek net een ijsklomp!

IJsbergen
Op vrijdag 16 augustus ging de Oceaan Adventurer rond 8 uur voor anker in Ilulissat. Dit is de ijsbergenhoofdstad van Groenland en ligt achterin de Diskobaai. Toen Aadje opstond was weer de eerste vraag van de dag hier in Groenland: "Wat doen we aan vandaag?" De dag startte met 8 graden, weinig wind, bewolkt, maar geen regen. Ik heb maar gekozen voor een zomerwindjack met daaroverheen een regenjas en een regenbroek over mijn Noorse wandelbroek. Na het ontbijt zat Aadje rond kwart over 9 op de zodiak, want een uurtje later had ik mijn vlucht over het ijsfjord. In het haventje werd ik met 4 andere gasten opgehaald door een taxi naar de luchthaven. Gaaf zeg die vlucht! Ik kon heel goed de immense ijsvlakte van de Northern en Kangia gletsjer zien. De Kangia gletsjer is de meest productieve gletsjer van Groenland. Daarnaast zagen we vanuit de lucht diverse walvissen (bultruggen) zwemmen en zag ik ook de lodge liggen waar ik van de week drie nachten verblijf.
Na terugkomst in Ilulissat ben ik eerst langs de waterkant van het stadje met 5.000 inwoners gelopen. Bij 2 huisjes hingen over de tuinschutting 2 ijsbeerhuiden en 2 zeehondenhuiden te drogen. Heel bijzonder! Thuis had ik al een drietal wandelingen gezien die je langs het ijsfjord kan maken. Mensen zeg wat was de gele route een klauterpartij. Daarvoor moet je wel berggeit zijt! Na een paar mooie foto's ben ik gestopt en weer het hele eind teruggelopen naar Ilulissat. Tsja dit was ook weer, evenals alle plekken in Groenland, stijl omhoog en stijl omlaag. Vervolgens heb ik nog een wandeling gemaakt: de boardwalk. Dit is een wandelroute over houten plankiers met een totale lengte van 1,3 km. Aan het einde ervan (wel effe omhoog klauteren) werd Aad beloond met een schitterende blik op het ijsfjord. Immense stukken ijs zijn opgepakt in dit fjord. Het beweegt zo'n 25 tot 40 meter per dag. Nu, jullie snappen wel waarom er in de Diskobaai enorme ijsbergen drijven!

Zeehonden
Zaterdag 17 augustus was mijn laatste volle dag op de Ocean Adventurer. Gelukkig was het ontbijt dit keer wat later. Die dag stond er 1 activiteit op het programma: het bezoeken van het dorpje Itilleq. Nu Aad heeft die dag lekker rustig aangedaan en beelden gewist en geknipt op de videocamera. Nog even wat puffins wissen en dan is het deel van IJsland af! 's Morgens natuurlijk ook buiten op de dekken gestaan en een flink aantal zeehonden gespot.
Rond half 3 zat Aad op de zodiak voor een bezoek aan het authentieke dorpje Itilleq. De inwoners van dit dorpje leven voor een groot deel van de jacht op o.a. rendieren, muskusossen, zeehonden en ijsberen. Nu bij aankomst in het kleine haventje was dat gelijk te zien. Er waren net 2 zeehonden gevangen die ter plekke werden gevild. Mensen zeg wat een bijzonder gebeuren om te zien hoe ze dat hier doen. Daarna even in het dorpje rondgelopen wat overigens  schitterend in een fjord ligt. Vlakbij de haven in een gekleurd huisje was een vrouw de huid van een zeehond met een ulu (=vrouwenmes) aan het schoonmaken van al het blubber op de huid. Kortom een bijzondere en geweldige afsluiting van mijn bootreis in Groenland!
Aan het begin van de avond was de traditionele afscheidsbijeenkomst van de kapitein en alle medewerkers op het schip. Daarna weer een heerlijk diner en ten slotte een mooie fotopresentatie van fotograaf Yuri van deze bootreis. 

4.192 km
Helaas moest ik op zondagmorgen 18 augustus de boot in Kangerlussuaq verlaten; hier is ook de internationale luchthaven van Groenland. In totaal heeft Aadje 4.192 kilometer op de Ocean Adventurer gevaren. Voor Groenlandse begrippen was het een tocht met rustig en erg mooi weer: veel zon en soms bewolkt of mistig, weinig wind en gemiddeld zo'n 12/13 graden. Gisterenmiddag/avond was het het ruigste weer. 20 knopen wind, nu da's bijna windkracht 6. Eindelijk een beetje schommeling op de boot! Maar de zeeziekte pleisters en pillen zitten ongebruikt in de bagage. Gelukkig niet ziek geweest op de boot, want er heerste ook nog een maag/darm virus (veel gasten zijn zo'n 2 dagen ziek geweest). Het was een mooie en erg bijzondere reis met de boot naar Groenland! Vooral de mooi gelegen gekleurde dorpjes op de stijle bergen. Vroeger had de kleur van elk huisje/gebouw een betekenis (geel werd gebruikt voor communicatie, o.a. de post). Tegenwoordig mag je je huisje in elke kleur schilderen. Daarnaast het schitterende landschap, de ijsbergen en de immense ijskap (80% van Groenland). Op de boot zat ik 's avonds bij het diner meestal bij 2 reisvriendinnen uit Hong Kong. Er was o.a. ook een heel gezellige groep van 10 Amerikanen met een IJslandse reisbegeleider aan boord. En daarnaast natuurlijk zo'n 150 Denen.
Na aankomst op de kade had Aadje gelijk al weer een excursie naar de Rendier Gletsjer. Deze gletsjer maakt dus ook deel uit van de Groenlandse ijskap. Het dikste punt van die ijskap is 3.7 km. Toen we met de bus (4 wheel drive) wegreden zagen we plots een rendier! 
Als enige op de boot had ik mijn reis in Groenland verlengd. Om drie uur ging mijn vlucht vanaf de internationale luchthaven in Kangerlussuaq. Deze luchthaven is in de tweede wereldoorlog door de Amerikanen aangelegd met een enorm lange opstijg/landingsbaan. Het luchthavengebouw is piepklein. Een gate voor nationale en een gate voor internationale vluchten. Rond half 5 ben ik geland in Ilulissat en door het hotel werd ik keurig opgehaald. Het hotel ligt 850 meter van het centrum en heeft een mooi blik op de Diskobaai met alle ijsbergen. 's Avonds lopend naar het centrum gegaan (20 minuten) en in mijn favoriete cafeetje gegeten. Daar kon ik ook mooi even internetten en de verslagen op de website zetten.

Wat gaaf!!!
In Ilulissat verblijf ik in hotel Avannaa. Het is een eenvoudig hotel en een ontbijt met heerlijke broodjes. Ik verbleef deze nacht in een kamer op de tweede verdieping met een balkon dat uitkeek over de Diskobaai met de ijsbergen. Het was wel effe sjouwen met de bagage op al die trappen, maar dat heeft Aadje wel over voor een mooi uitzicht.
Maandagochtend 19 augustus moest ik hier om half 11 uitchecken, omdat ik die dag voor 3 nachten naar de Ilimanaq Lodge ging. Aadje had een opvouwbare weekendtas meegenomen en wat spullen erin gedaan. De rest kon ik gelukkig in Hotel Avannaa bij de receptie laten staan. De eigenaar (een Deen die 42 jaar geleden naar Groenland is verhuisd) heeft mij even in het centrum afgezet. De weekendtas kon ik tot mijn transfer bij World of Greenland/toeristeninfo laten opslaan. Daarna heb ik nogmaals de hele mooie wandeling gedaan die ik vrijdag al had gelopen: over de boardwalk (1,3 km) naar het ijsfjord. Ook deze dag was het schitterend weer: zon, dun arctisch windje en 9 graden. Aan het einde van de wandeling ben ik op de rotsen geklommen en heb ik heerlijk een uur naar de enorme ijsmassa zitten kijken. Vervolgens weer gauw naar het centrum teruggewandeld (totaal 3 km enkele reis) en even bij café Iluliaq de reisverhalen van de afgelopen 2 dagen op de website gezet.
Om kwart voor drie was ik weer bij het gebouw van World of Greenland voor mijn transfer naar Ilimanaq. Eerst een kort ritje met een klein busje naar de haven en vervolgens met een kleine boot naar mijn bestemming voor de komende 3 nachten. Erg mooie taxibootrit in een supersnel tempo langs het ijsfjord. Ik had het ijsfjord al vanuit de lucht en vanaf de kust bewonderd, maar met de boot is het toch weer heel anders en erg mooi. Goed dat ik voor het einde van de week nog 2 boottripjes heb geboekt (in een wat rustiger tempo) 😊
Vanaf de boot zag Aadje na bijna een uur varen de huisjes van de Ilimanaq Lodge al liggen bovenop een stijle klif. Echt schitterend! Gauw bij de receptie inchecken en voor de komende 3 nachten ben ik de trotse bewoner van huisje nummer 3. De huisjes aan de baai bij Ilimanaq liggen aan een houten boardwalk. Toen ik bij huisje 8 was, zag ik plotseling een walvis voor mijn huisje zwemmen🐳 Mensen wat gaaf! Maar wat een onwijs mooi huisje zo aan het water. Ik ben heerlijk op het terras in een strandstoel met een zeehondenvelletje geploft om van het fantastische uitzicht te genieten: de Diskobaai met uitzicht op de ijsbergen/ijsfjord. Maar ook binnen is het onwijs mooi en ook heel schoon. De voorkant van het houten huisje is bijna geheel van glas en een gezellige woonkamer met o.a. een stoel met een "velletje" van een muskusos. Mooie badkamer met inloopdouche en via de houten trap naar de slaapkamer. Vanuit mijn bed kan ik gelukkig ook genieten van het geweldige uitzicht. Alleen slapen durft Aadje bijna niet, veel te bang om een walvis te missen!

Ilimanaq
In de Ilimanaq Lodge heeft Aadje volpension, dus dat is drie dagen helemaal niksen en genieten van het uitzicht! Op dinsdagochtend 20 augustus heb ik wel deelgenomen aan de rondleiding met gids door het dorpje Ilimanaq met maar liefst 45 inwoners en ze leven hier van de visvangst en de jacht op de diverse dieren. Ook hier zijn de huisjes weer in allerlei kleuren geverfd. De inwoners halen hun water bij een grote centrale tank en vullen die zelf in hun eigen tank. Voor het nemen van een douche, het gebruikmaken van de vaatwasser of de wasmachine gaan ze naar het servicegebouwtje, anders is de privétank wel erg snel leeg. Voor het gebruikmaken van deze faciliteiten betaal je 10 Deense kronen per keer en dan kun je o.a. net zo lang douchen als je wilt! Daarnaast het kerkje, de begraafplaats en de heliport bezocht. De dorpjes/stadjes zijn hier in Groenland niet met een weg verbonden. Om ergens te komen moet je dus altijd vliegen of met de boot. En in de winter met de snowmobile of de hondenslee. Wel is er bijna in elk dorpje een pilersuisoq (supermarkt) en dus ook in Ilimanaq! Vandaag was het ietsjes kouder dan de vorige dagen, 7 graden. Maar Aadje heeft 's middags toch heerlijk uit de wind in de strandstoel op het terras bij het huisje gezeten.
's Avonds in het restaurant rendierenvlees gegeten. De smaak is totaal anders dan een hert; het heeft een leverachtige smaak. Vervolgens weer gauw terug naar mijn huisje. Je weet maar nooit of er een walvis voorbij komt zwemmen.

Poe-uffff
Woensdag 21 augustus werd Aadje om 10 over 7 wakker. Ik open mijn ogen ............... een walvis, zo voor mijn huisje!!!! Jeetje zeg, gauw het filmapparaat naast het bed gepakt. Daarna gauw de trap af en naar buiten gehold. Daar zag ik dat er nog een walvis was. Wat gaaf zeg! En dat zo voor mijn huisje! Zo'n 25 minuutjes heb ik genoten van 2 walvissen 🐳🐳 Daarna even opwarmen onder de douche. Helaas kan dat maar zo'n 8 minuutjes, want het huisje heeft zonnepanelen en dan moeten ze weer een aantal minuutjes opladen. Na het ontbijt een berg opgewandeld voor een mooi uitzicht over Ilimanaq. Vervolgens doorgewandeld op de berg naar de andere zijde voor een mooi blik op het ijsfjord. Aadje hoorde telkens geluiden: het kraken van de ijsbergen of Poe-uffff, Poe-uffff (geluid van het ademen van walvissen). En ja hoor, er zitten aan deze zijde van de berg richting het ijsfjord genoeg walvissen! Ik denk dat ik vanaf de berg er wel minimaal 10 heb gespot. Na 4 uur spotten en wandelen was ik weer terug in mijn geweldige huisje. Op ja, het weer van deze dag: 8 graden, in de vroege morgen hele lichte regen en zwaar bewolkt. In de loop van de middag en avond trok de meeste bewolking weer weg.

Walvissen
Donderdagochtend 22 augustus moest ik helaas mijn geweldige huisje in Ilimanaq verlaten. Om 10 uur werd ik met de watertaxi opgehaald en ben ik weer naar Ilulissat gevaren. Daar stapte ik om 12 uur weer op een andere boot voor een whalewatching trip. Aadje had zich goed aangekleed, want je kunt wel merken dat sinds woensdag hier de zomer bijna ten einde is: 7 graden en zwaar bewolkt. We waren maar met 10 gasten, dus voldoende plek voor iedereen. Dit keer zo'n half uur noordwaarts gevaren van het ijsfjord. En wat een walvissen zaten hier! Ik heb er vast in 2 uur tijd zo'n 100 gezien. 
Aan het einde van de middag ingecheckt in hotel Avannaa in Ilulissat. 

Laatste dag in Groenland
Vrijdag 23 augustus was mijn volle laatste dag in Groenland. Het was erg mooi weer: strakblauwe lucht, zon en 7 graden. Helaas was de kayaktrip gecanceld, dus Aadje is 's morgens eerst naar het kerkje in het centrum gewandeld. Daar heb je een geweldig uitzicht op het water met de ijsbergen. Na zo'n vijf minuten hoorde ik een hele harde blaas, ja hoor daar kwamen 2 gewone vinvissen aangezwommen. Dit is de een na grootste walvis en kan zo'n 25/28 meter worden. Deze walvis weegt meer dan het dubbele van een bultrug, die maximaal zo'n 18 meter is. En een leuk detail is dat bij beide walvissoorten de vrouwtjes langer worden dan de mannetjes! Daarna nogmaals de wandeling naar het ijsfjord gemaakt. En om de vakantie echt goed af te sluiten heb ik op vrijdagavond nog een boottripje langs de ijsbergen gemaakt met de de ondergaande zon. 

Zaterdagochtend 24 augustus ben ik door de eigenaar van het hotel naar de luchthaven van Ilulissat gebracht. Om 12.30 uur ben ik in een piepklein vliegtuigje met 37 passagiers via Kangerlussuaq naar Reykjavik gevlogen. Een erg mooie vlucht over Groenland en de Straat van Denemarken. Aadje zag vanuit de lucht de immense ijskap op Groenland, die voor 80% het land bedekt. Maar je kunt ook heel erg goed zien dat de ijskap steeds kleiner wordt: enorme vlaktes met de stijle bergen die nu kaal en afgesleten zijn zonder ijs.
Na 4 uur aangekomen aangekomen op de luchthaven in Reykjavik. Even een uurtje wachten en vervolgens met 2 flybussen naar de internationale luchthaven op IJsland, Keflavik, gereden. Bij het overstappen op de volgende bus heeft Aad gelijk het informatierek geplunderd voor wellicht de volgende reis naar IJsland! Om 21.00 uur ben ik aangekomen in een supercomforabel hotel bij de luchthaven: Hotel Aurora Star. Na een geweldige reis naar IJsland en Groenland zat Aadje op zondagochtend 25 augustus aan boord voor een laatste vlucht van IJsland naar Schiphol.

Thuis rest me nog een leuke klus: alle foto's bekijken en de video monteren!

Iedereen bedankt voor de leuke reacties op deze website en via Whatsapp 😊