2012 Alaska

REISROUTE


Algemeen.jpg
Klik HIER voor de reisroute

REISVOORBEREIDING


Deze groepsrondreis 'Alaska Natuurlijk' heb ik geboekt bij Askja Reizen

Tips voor toekomstige reizigers: De gemaakte reisroute zat erg goed in elkaar. Alle bezochte plaatsen kan ik van harte aanbevelen, alleen Fairbanks zou ik niet meer in de reisroute opnemen. Het is een lange rit naar Fairbanks waar echter weinig te beleven is. Achteraf zou ik 1 dag langer in Valdez of Seward verblijven (bijvoorbeeld om te kayakken). De gemaakte route is ook aan te bevelen met de auto. De wegen zijn erg goed, met mooie parkeerplaatsen. Alleen naar McCarty/Kennicot zou ik zelf niet rijden (grotendeels gravel) maar vliegen (super!) vanuit Chitina. Let op: langs wegen in Alaska zijn vaak geen restaurants, dus neem van te voren je lunch mee uit de supermarkt! 
Daarnaast mag een bezoek met een watervliegtuigje of een Cesna aan het Katmai NP of Kadiak Island niet in je reisroute ontbreken. Het is niet goedkoop, maar het is een geweldige belevenis om de grizzly's van echt heel dicht bij te kunnen observeren.
Ten slotte waren de bezochte acoommodaties goed met uitzondering Seward (matig).

REISVERSLAG


Aadje goes to Alaska, 7-7-2012
Het is bijna zover ........ morgen vlieg ik naar Alaska! De roltas en mijn rugzak zijn inmiddels gepakt. Zondag vroeg op, want om een uurtje of 7 ga ik naar Schiphol. Ik ga dan bijna 3 weken naar de grootste staat van de VS. Ik kom 2 dagen eerder aan dan de groep om lekker te aklimatiseren. Ja, het zullen dit keer vast geen tropische temperaturen worden.
Ik vlieg met Delta Airlines en Alaska Airlines via Seattle naar Anchorage. Op de luchthaven kan ik naar het hotel bellen (Clarion Suites) en die komen mij daar oppikken. Maandag en dinsdag ga ik er er zelf op uit (weersvoorspelling 14-17 graden). Als het droog is hoop ik maandag de coastal trail te gaan fietsen. Dinsdag heb ik een tocht met de trein en de kano naar de Portage Glacier geboekt. Ja, da's wel bijzonder om m'n verjaardag in een kano en op een gletscher in Alaska te vieren!
Vanaf woensdag heb ik een rondreis door Alaska geboekt met Askja Reizen. De goep is lekker klein en zit vol (12 personen en 1 reisleider/chaffeur).

Vluchten:
08 juli 2012 Amsterdam-Seattle 10.30-11,40 (9 uur tijdsverschil) DL0233
08 juli 2012 Seattle-Anchorage  13.05-15.35 (1 uur tijdsverschil) AS0099

26 juli 2012 Anchorage-Minneapolis  06.00-14.23 (3 uur tijdsverschil) DL1084
26 juli 2012 Minneapolis-Amsterdam 19.30-10.45 (aankomst 27 juli)  DL0264

Anchorage, 10-7-2012
Hier een eerste berichtje van Aad in het verre Alaska! Zondagochtend 8 juli ben ik door Jan keurig afgezet op Schiphol en heb daar maar eerst mijn roltas ingecheckt. Ik had hem thuis nog lekker volgestopt met extra shirts en een trui voor de kou. Tja, ik mag immers 23 kg meenemen!
De eerste vlucht van Delta Airlines (prima verzorging) vertrok ietsjes later dan gepland. Maar na 9 en een half uur vliegen was ik gearriveerd op de luchthaven van Seattle. Echter na anderhalf uur zou mijn tweede vlucht al vertrekken en voor de douane stonden verschikkelijk veel mensen. Ik heb toen maar al mijn charmes in de strijd gegooid (douanepersoneel wilde mij niet helpen) en aan al de mensen die voor mij stonden gevraagd of ik er langs mocht. Toen gauw mijn reistas van de band gehaald en daarna weer de bagage inchecken (wat een gedoe daar in The States!). Vervolgens met drie metrotreintjes naar de terminal en tja toen was de gate verplaatst. Hup, weer gauw in een metrotreintje en Aadje was gelukkig net op tijd om nog mee te kunnen op de vlucht naar Anchorage! Nu maar hopen of mijn reistas op tijd is bij het vliegtoestel.
In Anchorage aangekomen heb ik eerst de informatiebalie geplunderd met een stapel brochures van Alaska. Gelukkig was mijn reistas ook aangekomen en heb toen in mijn beste engels naar het hotel gebeld. Na een kwartiertje werd ik keurig opgepikt. Ik zit in een prima 3-sterren hotel: Clarion Suites. Een mooie ruime en superschone kamer. Daarna naar het centrum gelopen (15 minuten) en de boel even verkend en gekeken waar ik een fiets kon huren. Anchorage (grootste stad van Alaska, 260.000 inwoners) is niet echt pitoresk, maar ja daar kom je niet echt voor naar Alaska! Ben maar weer op tijd naar het hotel gegaan, want het 10 uur tijdsverschil begon zijn tol te eisen!
Maandagochtend 9 juli was ik nog steeds van slag en was ik al om 3 uur wakker! Ik zat om 7 uur al aan een ontbijtje hier in het hotel. Daarna naar de fietsverhuur gelopen en een roze mountainbike gehuurd. Ik wilde graag de Tony Knowles Coastal Trail fietsen. Nu, mensen het was prima weer hier in Anchorage Alaska. Wel een ijzig windje, maar het was droog en de zon scheen (circa 17 graden)! Na een tijdje kon ik zelfs in mijn fleecetrui fietsen. Ik ben ook afgeweken naar Lake Hood. Dit meer is de grootste landingsplaats in Noord Amerika voor watervliegtuigen. In de weekenden in de zomer zijn er meer dan 800 starts en landingen per dag. Helaas was het nu maandag, maar het was een mooie belevenis. Ik kon gewoon tussen de waterfietsen en vliegtuigjes fietsen. De trail was een prima geasfalteerd pad met af en toe een hellinkje. Op de terugweg zag ik vlak voor Anchorage 2 mooses!
Na het fietsritje het centrum ingeweest voor wat inkopen (oa zonnebril, ben ik vandaag bovenop gaan staan met mijn bergschoenen!!!) en ben ik neergestreken bij Humpy's (lekkere sandwich met kip).

Spencer Glacier
Op dinsdag 10 juli (bedankt voor jullie verjaardagmailtjes!) heeft het hotelbusje mij 's morgens keurig naar het treinstation gebracht. Vervolgens een mooie rit naar Spencer Glacier. Daar ben ik met zijn zessen wezen kanoën op Spencer Lake. Erg leuk en ook het weer werd die dag steeds beter ('s middags zo'n 17 graden en half bewolkt).



Denali NP, 14-7-2012
Woensdag 11 juli was er eerst een meeting met de groep van Askja Reizen en reisleider Henk. In Talkeetna zijn we gestopt voor de picknicklunch. Tijdens de reis zullen we veel picknicken, omdat er in de wildernis van Alaska niet altijd restaurantjes zijn. In dit plaatsje was de Mount McKinley goed te zien. Het is met 6.194 meter de hoogste berg van Noord Amerika. 's Middags om een uurtje of 5 aan gekomen in de McKinley Village Lodge vlakbij het Denali National Park.



De volgende dag (donderdag 12 juli) hadden we een excursie met een oude schoolbus door het Denali NP. Dit park is bekend van het spotten van veel wildlife. We waren nog maar net aan de rit begonnen of ik zag al 2 elanden. Daarna ook grizzlyberen gezien: een moederbeer en 2 kleintjes. Natuurlijk alles weer op de film en foto vastgelegd. Halverwege de route zijn we de bus uitgegaan voor een wandeling. Aan het einde van de rit zagen we plots 2 rendieren de weg op komen.'s Avonds zijn we met de groep wezen eten bij een gezellig restaurant waar ze ook bier brouwen. Ik heb daar lekker fish&chips gegeten. Wellicht hebben enkele van jullie de avonturenfilm "Into the wild" gezien. Nu, de bus van de hoofdpersoon stond naast het restaurant! Ten slotte hebben we nog een avondwandeling gemaakt naar een beverdam.



Vandaag, vrijdag de 13e, zijn we pas laat vertrokken (om 9 uur) naar Fairbanks. Het is maar een ritje van zo'n 3 uur. Na Anchorage is dit de grootste plaats van Alaska (30.000 inwoners). We hebben hier het museum of the north bezocht. Veel opgezette dieren zijn hier te bewonderen (beren, walvissen, bevers enz.). Vervolgens door naar het hotel: Alpine Lodge. Straks gaan we het centrum van Fairbanks bewonderen en vis eten bij een Salmon Bake.
Nu, ik maak het hier best. Tot nu toe is het weer goed. 16-19 graden soms bewolkt en soms een lekker zonnetje. Prima toch voor een vakantie in Alaska!
Leuke kleine groep met alle leeftijden (19-79).

Fairbanks, Chitina, Kennicot & Valdez, 19-7-2012
Hier dan weer eens een berichtje van Aad uit Alaska! Ja, ik kon eventjes niet mailen hier in de wildernis. Het is tot nu toe een geweldige reis!!!!! Ik geniet van elke dag en zelfs het weer is super! De laatste dagen is het bijna 20 graden en de zon schijnt volop! Wel met een koud windje door de vele gletsjers (5% van Alaska bestaat uit gletsjers), de witte bergen en de oceaan. Dus de lekkere truien en andere kleding komen wel van pas. Nog bedankt voor al jullie mailtjes. En zo te lezen genieten jullie helaas niet van het weer. Tsja dan komen jullie toch ook maar naar Alaska!
 
Op zaterdag 14 juli zijn we vertrokken uit Fairbanks naar Chitina. De eerste stop was in North Pole. Dat is de woonplaats van de enige echte kerstman. Daarna een lange rit naar Chitina. Bijna de gehele rit langs de Alaska Pijplijn gereden. Deze is bijna 1300 km lang en begint in het noorden van Alaska en eindigt in Valdez (in het zuiden). Onderweg natuurlijk fotostopjes gemaakt en bij eentje werden we bijna geheel opgegeten door de muggen. Tot nu toe vallen deze beestjes me erg mee (in het begin van de reis had ik maar 5 bulten op mijn hoofd). Effe flink deeten en dan gaat het prima.
De eindbestemming was dus Chitina. Dit 'plaatsje' ligt aan de rand van het Wrangel St. Elias National Park. Dit is het allergrootste NP van Amerika. Ik zat in een heel oud gezellig hotelletje in een plaatsje van niks. Op de bedden lagen van die ouderwetse spreien.

Zondag 15 juli begon helemaal geweldig. Om kwart voor negen waren we met 6 mensen van de groep op de luchthaven!!!! van Chitina. Daar ben ik met een bushplane over de Wrangel Mountains naar McCarthy (over de onverharde weg is het ca 2,5 uur) gevlogen. Dat was erggggggg gaaf! In zo'n klein vliegtuigje kunnen maar 6 mensen. En jullie raden het al .......... Aadje mocht als copiloot fungeren! Helaas duurde de vlucht maar een half uurtje, echter met schitterend zicht op de bergen. De hoogste toppen zijn maar liefst bijna 5.000 meter. Mc Carthy is een klein verlaten mijnwerkersplaatsje met oude huisjes en 1 onverharde weg. Het hotel in McCarthy (Ma Johnson´s Hotel) had helaas 1 kamer te kort. Ik heb toen aangeboden om elders te gaan slapen (Kennicot Lodge, 5 mile verder). Dat is mij prima bevallen, lekker even een paar dagen zonder de groep! Zondagmiddag heb ik nog wel met een groepje de gebouwen van de oude mijn in Kennicot bezocht.


 
Voor maandag 16 juli had ik een gletsjerwandeling op de Root Glacier geboekt. Het was een geweldige dag met een blauwe lucht en een lekker zonnetje. Om 10.15 uur met nog iemand (spanjaard) en gids Dean vertrokken. Eerst een uur naar de gletsjer wandelen en daarna mijn "spikes" omgedaan. Vervolgens ruim 3,5 uur op de gletsjer gewandeld. Het was echt erg gaaf en met zijn drieën ook erg gezellig. Als ik mijn video en foto's terugkijk, dan heb ik halsbrekende toeren uitgehaald! Om 16.15 uur was ik weer terug en heb daarna heerlijk in een zonnestoel in de tuin van de lodge gezeten met zicht op de mountains en de Root gletsjer.


 
Dinsdag 17 juli ben ik helaas weer vertrokken uit Kennicot. Door de Chugach Mountains en over de Thomspon Pass (meeste sneeuwval Alaska) naar Valdez gereden. Valdez wordt ook wel het Zwitserland van Alaska genoemd. Het is hier schitterend. Er ligt hier nog veel sneeuw op de bergen en het ligt ook aan de oceaan. Om een uurtje of 5 aangekomen in de Best Western Harbour Inn.
Van de spanjaard (van de gletsjerwandeling) had ik gehoord dat vlakbij Valdez elke avond om ca 18.00 uur een moederbeer met 4 jongen naar de baai komt om zalmen te vissen en te eten. Natuurlijk zijn we daar met de groep heen gegaan en om 18.25 kwam de moederbeer met haar 4 jongen tevoorschijn! Geweldig om dat te zien!


 
Vandaag, woensdag 18 juli, weer een hele mooie dag (ook qua weer!). Een excursie per motorboot door de William Sound naar de Meares Glacier. Onderweg heb ik heb heel veel zeeotters (wat een leuke beestjes) en veel vogels gezien.



 
Knik River & Homer, 23-7-2012
Hier al weer een vierde mailtje van mijn mooie reis door Alaska! Elke dag is nog steeds geweldig en beleef ik weer nieuwe avonturen! Jullie ook allemaal bedankt voor de mailtjes en zo blijf ik ook mooi op de hoogte van het gebeuren bij jullie thuis. Een aantal van jullie vroegen naar het eten. Nu, da's hier ook prima. Ik neem lekker vis (heilbot, kabeljauw of zalm), kip of biefstuk. Vaak is het ontbijt inclusief en tussen de middag picknicken we meestal met de groep.
 
In mijn vorige mail was ik nog in Valdez. Op donderdag 19 juli zijn we daar vertrokken (7.45) naar de Knik River Lodge. Een lange rit o.a. over de Thompson Pass (meeste sneeuwval in Alaska) en 's middags hebben we gewandeld in een oud mijngebied. Pas om 19.15 aangekomen in een kleine lodge midden in de wildernis. s Avonds zagen we in de "tuin" gelijk al 2 elanden. Ik zat daar in een heel leuk blokhouten huisje met terras en zicht op de Chugach Mountains. Heerlijk op mijn terras gezeten. Het was deze dag heel zonnig en zo'n 24 graden!
Vrijdag 20 juli konden we eerst lekker uitslapen, want om 11.30 uur hadden we pas een uitstapje. We zijn met 2 airboaten gevaren naar de Knik Glacier (deze gletsjer is 10 km breed) en hebben langs hele grote brokken ijs (ijsbergenmeer) gevaren. Daar zijn we ook op het vaste land gegaan om te wandelen en natuurlijk ook om foto's te maken en te filmen. Ik was deze dag ingesteld op koud weer (tsja je gaat immers naar een gletsjer), echter de jassen gingen al gauw uit! Echt geweldig en absuluut niet toeristisch. Beide avonden gegeten op de lodge in een jurt.



 
Zaterdag 21 juli weer een lange rit van de Knik River Lodge naar Homer. Homer ligt op een schiereiland (Kenai Peninsula). Helaas was dit mijn eerste dag met erg veel regen. Daarom zijn we maar flink doorgereden en waren rond 16.15 in het Ocean Shores Motel in Homer. Het was spannend wat voor weer het de volgende dag zou worden, want dan zou de berenexcursie zijn......... De afgelopen drie dagen kon deze excursie door het slechte weer niet worden uitgevoerd.
Vandaag, zondag 22 juli, hoorden we 's morgens dat de berenexcursie naar het Katmai National Park definitief doorging!!! Om 9.30 uur waren we met ons busje op het plaatselijke vliegveld van Homer. We kregen daar eerst lieslaarzen! Om 10.00 uur vertrok mijn cesna met 1 piloot en 5 reizigers richting de beren! De vlucht zou 1 uur duren, maar omdat het op de verwachte landingsplaats slecht weer was, zijn we verder doorgevlogen naar HalloBay in het Katmai NP. Na een vluchtduur van zo'n 75 minuten zijn we gewoon op een strandje geland! We hebben eerst een bereninstructie gekregen (oa altijd compact bijelkaar blijven). Ja en toen zijn we gaan struinen naar de bruine beren!!! Nu, echt zoeken naar de beren (Coastal Brown Bear) hoefde je niet echt. Ze zaten er volop! Echt heel erg mooi. We zijn zelfs bij 1 beer op zo'n 8 a 10 meter afstand geweest. Natuurlijk alles onderbegeleiding van de piloot/gids. Geweldig om een beer lekker luierend in het gras te zien liggen, gras te zien eten en te zien lopen. Natuurlijk alles op de fllm en foto vastgelegd. Het weer was super. Half bewolkt en zo'n 17/18 graden. Nieuwsgierig? kijk dan op https://sasquatchalaska.com/
Nu, jullie zien het wel dat ik mij hier prima vermaak. Morgen ga ik weer verder met de rondreis door Alaska naar Seward.




Een laatste berichtje uit Seward, 25-7-2012
 
Als jullie dit lezen zit mijn vakantie in Alaska er bijna op. Zoals jullie wel hebben kunnen lezen was het een goede keuze om dit keer Alaska te bezoeken. Een goed georganiseerde rondreis van Askja, leuke groep & hotelletjes, schitterende natuur, de mooses, de zeeotters, de beren, de vele gletsjers, de mooie boottochten, enz enz. En gelukkig heb ik daarnaast weinig last gehad van de muggen! En natuurlijk erg veel foto's gemaakt en veel gefilmd. Nadelen? Ja zeker: een kleine drie weken is veeeeeel te kort en elke dag je tas in en uitpakken!
 
De vorige keer mailde ik jullie vanuit Homer. Op maandagochtend 23 juli om 8.30 uur zijn we uit Homer vertrokken. Na al het goede weer hier in Alaska (zon, bewolking en nagenoeg geen regen) was het die dag helaas regenachtig. We wilden nog een lange wandeling met de groep maken, maar dat hebben we maar niet gedaan. Bij onze eerste stop om 10.00 uur wilden we even cultuur opsnuiven door een oud russisch kerkje te bezoeken, maar die was dicht! Toen we weer naar de highway reden werd onze weg geblokkeerd door een aantal moosen! Daarna nog even een stop bij Cooper Landing gemaakt waar op zalm wordt gevist. We waren vroeg (14.30) op onze eindbestemming in Seward in Motel Breeze Inn aan de haven. De chauffeur/gids Henk heeft mij en nog 2 andere mensen van de groep bij het Seward Sea Life Centre afgezet. Daar heb ik 2 uurtjes rondgekeken en oa zeeleeuwen, papagaaiduikers en de verschillende soorten zalmen van dichtbij bewonderd.

Vandaag, dinsdag 24 juli, heb ik een bootexcusie door het Kenai Fjords NP gemaakt. Een schitterende boottocht en dit keer ben ik meer de zee (Golf van Alaska) opgevaren dan de vorige boottocht in Valdez (da's meer een fjordengebied). Het Kenai Fjords NP staat ook wel bekend om het grote ijsveld: Harding Icefield. We hebben tijdens de trip de Aialik gletsjer van dichtbij bewonderd. De zeeleeuwen lagen daar heerlijk op een ijsschots te dobberen. Ook dit keer weer de grappige zeeotters gezien en o.a. ook orca's gespot. Ze hadden voor vandaag regachtig weer voorspeld, maar gelukkig is er geen druppel gevallen. Daarom heb ik de hele dag op het buitendek doorgebracht. Ik had mij natuurlijk wel erg goed ingepakt: oa fleecetrui, windstopper, windjack, legging, broek, wanten en een muts! Na de boottocht effe fish&chips wezen eten. Daarna nog even gespeurd in de haven. Daar waren ze de visvangst van vandaag aan het uitstallen. Wat een geweldig gezicht. Daar hing een heilbot van 120 pound aan de haak.




Morgenochtend, woensdag 25 juli, ga ik helaas weer naar Anchorage. 's Middags hebben we dan een vrije middag (dan ga ik nog even rondstruinen in de winkelstraat) en om 18.00 uur hebben we een afscheidsdiner met de groep. Vervolgens een kort nachtje in het Clarion Suites Hotel. Door chauffeur/gids Henk worden we op donderdagochtend om 3.30 uur al naar de luchthaven van Anchorage gebracht, want mijn eerste vlucht naar Minneapolis is gepland om 6.00 uur. Dan nog even 5 uur wachten en dan doorvliegen naar Amsterdam. Ik hoop op vrijdag om 10.45 uur weer te landen op Schiphol.