2018 Fjord Noorwegen & Spitsbergen

Na twee expeditiescheepsreizen naar Antarctica in 2014 en 2017 heb ik vanaf 20 augustus 2018 aan boord van het expeditieschip De Plancius een boottrip gemaakt rondom Spitsbergen & Kvitoya. Voorafgaand aan deze expeditiecruise heb ik een flydrive gemaakt in het fjordengebied van Noorwegen.

REISROUTE


Noorwegen: Fly & Drive 

Spitsbergen: Expeditiescheepsreis 

VLUCHTSCHEMA NOORWEGEN & SPITSBERGEN

Zondag 5 augustus 2018       SK0822 12.40-14.30 Amsterdam-Oslo
Zaterdag 18 augustus 2018   SK4494 15.30-19.30 Oslo-Longyearbyen
Woensdag 29 augustus 2018  SK4491 13.25-16.20 Longyearbyen-Oslo
Woensdag 29 augustus 2018  SK1465 17.15-18.25 Oslo-Kopenhagen
Woensdag 29 augustus 2018  SK0549 20.05-21.30 Kopenhagen-Amsterdam

VAARSCHEMA SPITSBERGEN

  • 20 augustus Longyearbyen, inschepen op De Plancius (hut 410)
  • 21 augustus 14e Juligletsjer & Ny-Ålesund (noordelijkse nederzetting op aarde)
  • 22 augustus Phippsøya/Seven Islands (noordelijkste punt van de reis, 80 graden noorderbreedte)
  • 23 augustus Nordaustlandet
  • 24 augustus Kvitøya
  • 25 augustus Isisøya/Bråsvellbreen (grootste ijskap van Europa)
  • 26 augustus Barentsøya & Edgeøya
  • 27 augustus Hornsund
  • 28 augustus Bellsund/Van Keulenfjord
  • 29 augustus Longyearbyen, ontschepen


EXPEDITIESCHIP DE PLANCIUS

De Plancius is in 1976 in Nederland gebouwd als oceanografisch onderzoeksschip voor de Koninklijke Nederlandse Marine. Het schip (toen Hr. Ms. Tydeman genaamd) heeft tot juni 2004 voor de Marine gevaren, waarna het werd overgenomen door cruisemaatschappij Oceanwide Expeditions die het schip nog steeds in gebruik heeft. Het schip is in 2009 volledig gerenoveerd en biedt nu plaats aan maximaal 116 passagiers en voldoet uiteraard aan alle 'Safety of Life at Sea' regels. Alle 53 kajuiten hebben een eigen badkamer met douche en toilet en lage bedden (m.u.v. de 'quadruple cabins' en 2 'triple cabins' die stapelbedden hebben). Het schip heeft een restaurant, observatie lounge met bar en veel grote ramen voor optimaal zicht.

Kijk voor meer informatie, zoals de hutindeling, op de website van de nederlandse rederij Oceanwide Expeditions.
http://www.oceanwide-expeditions.com/our-fleet/ship/m-v-plancius

REISVOORBEREIDING


In juni 2017 heb ik deze reis geboekt bij Beluga Adventures.

REISVERSLAG


Noorwegen

A3 & A3 op reis!
Op 5 augustus was het weer zo ver: A3 gaat weer op reis! De bestemming is dit keer Noorwegen en Spitsbergen. Buurvrouw Letty heeft mij weer weggebracht naar Schiphol. Ook dit keer was het daar in de zomervakantie een drukte van belang. Na anderhalf uur vliegen ben ik geland op luchthaven Oslo Gardermoen. Gelukkig verscheen dit keer in Noorwegen wel mijn bagage op de band. Dus deze vakantie kan ik heerlijk genieten van alle meegenomen spulletjes!
Op de luchthaven de huurauto bij Herz opgehaald. En heel toepasselijk is het een Audi A3! Bij de luchthaven heb ik eerst effe de auto uitgetest. Het is ook dit keer een automaat en ze werken allemaal net effe anders. Daarnaast kan deze auto maar liefst 280 km! Tsja daar heb je hier niets aan. Meestal mag je niet harder dan 70 en in dit deel van Noorwegen staat het vol met flitskasten. Daarnaast hebben ze bij Herz mijn creditcard aan het kenteken gekoppeld, zodat de tol (met name in het zuiden van Noorwegen) automatisch wordt afgeschreven. Heel handig.
Mijn eerste overnachtingsadres is deze reis een oude herenboerderij in het gehucht Hundorp in het Gudbrandsdal (aanrader!). Ik verblijf in een superschone nieuwe kamer (nr. 13!).
Aadje heeft lekker in de omgeving rondgetuft. Het is hier schitterend. Hundorp ligt een uurtje rijden van Lillehammer. Daar heb ik vandaag, dinsdag 7 augustus, natuurlijk de olympische skischans bezocht.
Het weer is hier nu super. Na alle hitte in Nederland, maar ook in heel Scandinavie, is de temperatuur zo'n 22 graden.

Languit op het balkon
Woensdagochtend 8 augustus ben ik eerst heerlijk bij het ontbijtbuffet aangeschoven. Dat is hier ook prima met o.a. gebakken & gekookte eitjes. Vervolgens om 10 uur uitgecheckt, want Aadje moest verder naar het volgende adres in de omgeving van Andalsnes. In totaal zo'n 220 km.
Eerst over wat achteraf weggetjes gereden. T is hier erg mooi. Mooie glooiende bergen en in het dal loopt de slingerende rivier Gudbrandsdalslagen. Vervolgens de E6 genomen naar Dombas. Een aardig plaatsje om even te stoppen, maar voor Aadje te toeristisch en te druk. Het stikt hier van de Nederlanders!
Vervolgens de E136 genomen naar Andalsnes. Dit is een schitterend gebied met stijle bergen aan het water. Om 16.00 uur ben ik aangekomen bij mijn overnachtingsadres het Gjerdset Turistsenter. Ik verblijf 2 nachten in een appartement met balkon. Daar is A3 heerlijk in een tuinstoel geploft met zicht op het water en de stijle bergen. Het was prima weer. Bewolkt, 21 graden en in Dombas een regenbuitje.

Atlantic Road
Voor donderdag 9 autustus had ik meerdere opties om uit te kiezen: naar Alesund (stad op meerdere eilandjes in de oceaan) of naar Kristiansund. Het was prima weer en besloot om toch voor de lange route te kiezen naar Kristiansund. Daarom zat Aadje al om kwart voor 9 in de auto. Eerst naar Afarnes om daar de ferry te nemen naar Solsnes. Vervolgens langs Molde naar Vervang. Daar is namelijk het mooiste deel van de Atlantershavsveien: een autoroute van 8,2 km door de Atlantische Oceaan over 8 bruggen. Er zijn vele parkeerplaatsen waar je foto's kunt maken en kunt wandelen langs de oceaan. Ik had er ook nog eens best weer bij, 19 graden en half bewolkt. Bij storm schijnt het helemaal spectaculair te zijn: dan slaan de golven over de de weg en rijd je dus letterlijk door de oceaan! Na alle bruggen ben ik de tunnel van 5,7 km ingedoken naar Kristiansund. Terug heb ik een kortere route genomen naar Molde. Daar ben ik een shoppingcenter ingedoken en heb daar gelijk heerlijk zitten eten (vis!). 11 uur later is Aadje weer neergestreken in de tuinstoel op het balkon!

De trollenroute
Vrijdag 10 augustus moest Aadje helaas de omgeving van Andalsnes verlaten. Deze dag was de eindbestemming Stryn. Even na negenen afscheid genomen van mijn appartementje en koers gezet naar Andalsnes (20 km).
Voorbij Andalsnes rechts afgeslaan om de Trollstigen te bedwingen met 11 haarspeldbochten. Met mijn karretje ging dat prima: gewoon gas geven en af en toe remmen! Ik had deze dag over de trollenweg ook heel toepasselijk trollenweer. Aadje zat al gauw in de wolken met regen!
Na het beklimmen van de trollenweg ben ik naar Geiranger gereden. Na een stop in dit toeristische plaatsje verder gereden naar de Dalsnibba. Dit is een erg mooi ruig berggebied. Na alle haarspeldbochten (niks engs aan!) ben ik vervolgens naar Stryn gereden via vier lange tunnels. De tunnels hier in dit deel van Noorwegen zijn prima aangelegd. Vorig jaar (Lofoten en Senja) waren de tunnels regelmatig vrij krap en moest je bij tegemoetkomend verkeer al gauw de tunnelwand inrijden.
Rond half 5 aangekomen in het historische Visnes hotel in Stryn. Veel in het hotel is in originele staat: krakende vloeren & bloemetjes behang, maar gelukkig wel een moderne douche en een goed bed!

Briksdal gletsjer
Zaterdagochtend 11 augustus werd Aadje om half 8 wakker. Gelijk maar even de gordijnen opengeschoven om te zien wat voor weer het was. De voorspellingen waren niet al te best, maar het was droog! Na een heerlijk ontbijt, ben ik rond half 10 weer op pad gegaan. Deze dag stond de Briksdalsbreen op het programma. Deze gletsjer is een van de noordelijke zijarmen van de Jostedalsbreen. De Jostedalsbreen is de grootste gletsjer op het vaste land van Europa.
Vanuit Stryn was het niet ver rijden, maar zo'n 40 km enkele reis! Aadje is door Loen en Olden gereden en onderweg nog even gestopt om wat lekkere lunchbroodjes te kopen. Natuurlijk ook even gekeken of er geen groot cruiseschip lag, anders wordt het verschrikkelijk druk bij de gletsjer (alternatief Kjenndalsbreen). Gelukkig waren er geen grote schepen te bekennen!
De weg van Olden naar Briksdalsbreen is een erg mooie route om te rijden. Natuurlijk ben ik onderweg een paar keer uit mijn A3 gesprongen om een paar mooie plaatjes te schieten. Vervolgens de auto geparkeerd. Gelukkig waren er niet veel bussen en auto's te bekennen. Bij de Briksdalsbreen een erg mooie wandeling naar de gletsjer gelopen (hoogteverschil zo'n 200 meter). Tijdens de wandeling loop je langs de schitterende waterval de Kleivafossen. Hierbij langslopen met een windje zorgt gegarandeerd voor een nat pak. In mijn geval werd dat een kleffe natte broek! Aan het einde van de wandelroute kon Aadje 10 jaar geleden nog op de gletsjer staan. Helaas is dat nu niet meer mogelijk. De gletsjer ligt nu honderden meters verder en hoger.
Natuurlijk heeft Aadje weer de nodige foto's gemaakt (dit keer een paar foto's extra onder dit reisverslag en een selfie!). Na een mooie dag was ik rond half 6 weer terug in Stryn. Prima weer deze dag: droog, 16 graden en soms ook nog zon!

Fjorden
Vanaf woensdag 8 augustus reis ik door een deel van het fjordengebied van Noorwegen. Andalsnes aan de Isfjord, Stryn aan de Innvikfjord (zijtak van de Nordfjord) en op zondag 12 augustus heb ik Stryn verlaten om het gebied rond de Sognefjord te bezoeken. De hele dag in mijn A3 rondgetuft en om 16.00 uur in boerderij Nes Gard in Hoyheimsvik aangekomen. Wat ligt dat mooi zeg zo aan de Lusterfjord! Dit is een zijtak van de Sognefjord (langste en diepste fjord van Noorwegen). Daarnaast ligt het aan de zuidkant van De Jostedalsbreen, dus de kans op beter weer is hier groter. Er scheen dan ook een stralende zon bij aankomst! Aadje verblijft hier vier nachten in een mooie kamer met overdekt terras met schitterend zicht op de kerk, de fjord en de waterval. Daarnaast heb ik hier ook half pension, dus ik kan zo aanschuiven bij het diner!

En nog meer gletsjers!
Maandag 13 augustus was het een stralende dag: 18 graden, een strakblauwe lucht en zon! Na een heerlijk ontbijt, om half tien de auto ingestapt. Dit keer was het niet een hele lange rit (50 minuutjes) naar mijn eerste stop de Nigardsbreen. Eerst het bezoekerscentrum bezocht en vervolgens over een tolweg naar het parkeerterrein gereden. Daar heb ik een bootje genomen richting de gletsjer. Om nog dichterbij de gletsjer te komen moest Aadje aardig klimmen en klauteren over de keien, maar het uitzicht was weer erg mooi! Je kunt hier ook een gletsjer wandeltour boeken, maar dat heeft Aadje wel vaker gedaan. Vervolgens ben ik naar het einde van het Jostedal gereden voor een mooi blik over het dal met de diverse gletsjers.
Rond half 7 was ik weer terug in Nes Gard. Dit is een oude boerderij waar vroeger fruit werd verbouwd. Nu is het een soort bed&breakfast met 15 kamers, maar ze hebben nog steeds een flink aantal fruitbomen.
Ook deze avond is Aadje weer aangeschoven bij het diner. Gisteren hadden we o.a. kabeljauw met wortels en verse doperwten, deze avond was het o.a. lamsvlees. De toetjes zijn ook erg lekker zoals fruittaart en frambozen mousse. Echt een erg goed adres om hier meerdere nachten te verblijven. Aanrader!

De ferry
Hier in het fjordengebied kom je natuurlijk heel veel tunnels, bruggen en ferry's tegen. Om het Lusterfjord over te steken moet je dan ook gebruik maken van een ferry. Op dinsdag 14 augustus heb ik een rondje Lusterfjord gedaan. Via wat stops heb ik het historische plaatsje Solvorn aangedaan. Hier staat ook het oudste hotel van Noorwegen. Een keer per uur gaat hier de ferry naar de overkant naar Urnes. Dit keer was het wel een bijzonder klein en smal ferrybootje. Er konden maar 9 auto's op! Aadje mocht als eerste op de ferry, maar dan wel achteruit er op rijden! Dat was wel effe een dingetje. Pffff. Maar de auto is weer heelhuids van de ferry gekomen (nu wel vooruit). Ik heb al heel wat ferry's gehad, maar niet zo'n eentje! Vervolgens een kort bezoekje aan de staafkerk van Urnes gebracht en daarna rond het Lusterfjord gereden. De weg aan de overkant (van Urnes naar Skjolden) is wel bijzonder smal. Als er een auto aankomt moet er vaak 1 achteruitrijden om te kunnen passeren. Langs dit deel van het fjord staan er langs de weg veel stenen paaltjes om te voorkomen dat je het fjord inrijd! Vanaf half 5 nog heerlijk van het zonnetje in de tuin van Nes Gard genoten. En natuurlijk om 7 uur weer aangeschoven bij het diner!

Relaxed dagje
Aadje zit maar liefst 4 nachten in Nes Gard aan de Lusterfjord. Dus woensdag 15 augustus tijd voor een lekker relaxed dagje! Een kort autoritje naar Sogndal en daar het plaatsje bezocht. Daar was het precies mooi weer voor: zware bewolking en in de ochtend regen. 's Middags nog even heerlijk genoten van het uitzicht vanaf het balkon.
's Avonds voor de laatste keer aangeschoven bij het diner. Dat is hier heel gezellig. Allerlei gasten uit o.a. Amerika, Italië, Duitsland, Denemarken en vaak zijn er ook wandelgroepen die hier een aantal nachten verblijven. Morgen heb ik een lange rit voor de boeg naar Oslo. In Oslo verblijf ik 2 nachten en a.s. zaterdagmiddag 18 augustus vlieg ik al naar Spitsbergen!

Reisdag
Donderdag 16 augustus was Aad al vroeg op, want er stond de lange autorit naar Oslo op het programma van 360 km. Al voor 8 uur zat ik in de auto! Daarnaast waren er in het eerste stuk van 30 km maar liefst 5 werken aan de weg/tunnel. Zonder stops en ander oponthoud doe je er ruim vijf en een half uur over. Het was die dag vreselijk trollenweer: de hele dag goot het van de regen. Effe lekker stoppen bij een mooie waterval of uitzichtpunt was niet echt aantrekkelijk. Dus ben ik af en toe maar even een overdekt shopping center ingedoken om de benen te stekken. Om half vijf ben ik bij mijn hotel in Oslo gearriveerd. Het hotel ligt op 4 minuutjes rijden van de skischans Holmenkollen op 900 meter hoogte. Zonder dikke wolken schijn je hier een schitterend uitzicht op de stad te hebben!

Oslo
Op vrijdag 17 augustus stond een dagje Oslo op mijn programma. Dus 's morgens de wandelschoenen aan en de rugtas op en gaan! Vanaf het hotel is het 1 km lopen naar de metro. Daar heb ik een dagpas voor de metro gekocht (105 kronen). In een half uur ben je dan midden in de stad. Eerst heb ik het opera gebouw bekeken en vervolgens beklommen. Erg mooi, 't is in de vorm van een ijsberg! Daarna effe shoppen. Bij mijn favoriete sportzaak Stormberg een mooie dikke wandelbroek gekocht; kan ik hem gelijk uittesten op Spitsbergen! Vandaar over de Karl Johan gate naar het koninklijk paleis gelopen. Terug in het hotel heb ik 's avonds een ritje met de auto rond de skispringschans op de Holmenkollen gemaakt.
De volgende ochtend op zaterdag 18 augustus heb ik het skimuseum op de Holmenkollen bezocht en natuurlijk ben ik met de lift helemaal omhoog gegaan naar het punt waar de skispringers van de toren naar beneden glijden. Erg indrukwekkend om daar bovenop de schans te staan! Daarnaast een schitterend uitzicht vanaf de schans over de stad.
Vervolgens de stad verlaten en met de auto naar luchthaven Gardermoen gereden. Ook vandaag verliep de rit vlekkeloos. Alle ritten had ik in google maps uitgestippeld en dat werkt altijd erg goed. Gecombineerd met de goede uitleg van Jonneke van Beluga Adventures heeft Aadje alles goed en snel kunnen vinden!

Spitsbergen

Op naar Spitsbergen!
Zaterdagmiddag was het dan zo ver: Aadje gaat naar Spitsbergen! Na twee reizen naar de zuidpool werd het toch een keertje tijd om richting het Noorden te gaan!
Even voor vier uur is mijn vlucht uit Oslo vertrokken naar Longyearbyen met een tussenstop in Tromso. Om 19.45 uur ben ik geland op de luchthaven Spitsbergen. Een piepkleine luchthaven met 1 bagageband. Lekker overzichtelijk dus! Gelukkig was al gauw al mijn bagage op de band en ben ik met de flybus (75 kronen enkeltje, 125 retour) naar mijn hotel gegaan. Het was de bedoeling dat ik 2 nachten in het Radisson Blu hotel zou zitten, echter ik kreeg gisteren te horen dat ik een upgrade had gekregen naar de Funken Lodge. Omdat het iets verder van het centrum ligt, heb ik van te voren het hotel benaderd en gevraagd voor gratis transfers naar het centrum (1,2 km lopen). En ja hoor, bij aankomst in de lodge heb ik 2 vouchers gekregen voor gratis taxiritten! Deze lodge is onlangs geheel gerenoveerd en ik heb dan ook een supermooie kamer met zelfs vloerverwarming in de douche! Mijn kamer heeft ook een bijzondere minibar, naast drank en nootjes liggen er warme sokken en mutsen in!

IJsberen!!!
Zondag 19 augustus had ik een vrije dag. Daarom had ik thuis al een dagexcursie geboekt. Even na half negen werd Aad met een bus bij de Funken Lodge opgehaald en naar de kade gebracht. Daar ben ik vervolgens op een boot gestapt. Eerst werd naar de Nordenskiöldgletsjer gevaren. En ja hoor op mijn eerste volle dag op Spitsbergen spotte ik bij de gletsjer al gelijk 2 ijsberen! Gaaf zeg! Dat heb ik natuurlijk op de foto- en filmcamera vastgelegd. Het waren moeder en dochter ijsbeer. Het kleintje was zo'n 7 a 8 maanden oud. De ijsbeertjes worden normaal rond kerst geboren.
Daarna koers naar Pyramiden. Dit is een oude russische nederzetting waar in de jaren 70/80 zo'n kleine 900 mensen woonden. Nu wonen er 11. Hier werden vroeger steenkolen gewonnen. Natuurlijk stond er in deze russische nederzetting een standbeeld van Lenin. En vlakbij het standbeeld spotte Aadje een rendier.
Rond 8 uur 's avonds weer terug in het hotel. Na een sandwich met een steak even de reistassen gereconstrueerd voor morgen!

Longyearbyen
Maandag 20 augustus was weer een hele spannende dag. Om vier uur mag Aadje namelijk aan boord van de Plancius! Na een laat ontbijt ben ik maandag 20 augustus om 11 uur door de taxi weggebracht naar het Svalbard Museum in het centrum van Longyearbyen. Een heel mooi museum met alle achtergronden van Spitsbergen met o.a. de dieren die hier leven. Daarna via het centrum met een aantal winkeltjes teruggewandeld naar het hotel.

Vanaf nu zal Debbie mijn reisverhalen op mijn website plaatsen. Op de Plancius neem ik een scheepsaccount, zodat ik Debbie tekstberichtjes kan sturen. Helaas kan ik geen foto's sturen. Maar die houden jullie na mijn vakantie te goed!
Jullie kunnen gewoon een berichtjes op deze website achterlaten. Debbie (bedankt!!!!) zal deze naar mijn scheepsaccountant sturen!

Aan boord
Maandag 20 augustus ben ik door de taxi afgezet op de kade in Longyearbyen. De Plancius lag echter niet aan de kade, maar in het midden van het fjord. En wat een verrassing dat alle passagiers, maar ook mijn bagage, met een zodiak naar het schip werden gebracht! Gaaf!
Net als de eerste reis op de Plancius zit ik hut 410. Na een finse en een amerikaanse hutgenoot heb ik dit keer een nederlandse hutgenoot. Na aankomst heb ik mijn kledingkast ingeruimd en daarna natuurlijk de dekken bezocht. De Plancius heeft echt geweldig mooie dekken.
Vervolgens kregen we een aantal briefings. De eerste was het voorstellen van de kapitein van het schip. Vervolgens een verplichte veiligheidsbriefing. En ten slotte het voorstellen van de expeditiestaf en wat de plannen zijn voor de volgende dag. Daarna door naar het diner. Geweldig dat Aadje niet hoeft te koken en heerlijk kan aanschuiven! Bij het diner kun je kiezen uit 3 menu's. Het ontbijt en de lunch is in buffetvorm.
's Avond heb ik nog heerlijk op de dekken gestaan om te spotten naar wildlife. En ja hoor vlak voor de boot werden gelijk al op de eerste dag van de scheepsreis twee blauwe vinvissen (blue whales) gespot. Ik dacht eerst dat het gewone vinvissen waren (max. 25 meter), maar het waren blue whales! Het zijn de allergrootste en langste dieren op aarde en kunnen zo'n 26 tot 33 meter lang worden.

Kongsfjorden
Dinsdag 21 augustus stonden er twee zodiaklandingen in de Kongsfjorden (westelijk deel van Svalbard) op het programma. In de ochtend heb ik het plaatsje Ny-Alesund bezocht. Tot 1963 werden hier steenkolen gewonnen, nu is het een plaats waar verschillende onderzoekstations zijn.
's Middag was er een zodiaklandig bij Ny-London. De groep passagies werden verdeeld in 3 groepen. Aadje heeft gekozen voor de leisurely groep. Rustig wandeltempo, zodat Aadje genoeg tijd heeft om te filmen en fotograferen. Helaas kun je op Spitsbergen niet alleen rondlopen i.v.m. mogelijke ijsberen. Daarom wordt de groep opgesplitst en de gidsen hebben dan ook altijd een geweer bij zich. Rond 18.00 uur was er weer een verplichte briefing in de lounge over het programma van de dag en daarnaast worden er ook lezingen gegeven over o.a. de dieren die op Spitsbergen leven.

Op bezoek bij de familie Walrus
In de nacht van dinsdag 21 op woensdag 22 augustus is de Plancius naar de straat van Hinlopen gevaren. Aan de ene kant van het water ligt het eiland Spitsbergen en aan de andere kan het eiland Nordaustlandet. In Nederland noemen we alle eilanden tezamen ook Spitsbergen, maar sinds 1920 noemen bijna alle inwoners van andere landen dit Svalbard. Svalbard heeft een hele mysterieuze uitstraling, zeker als er laaghangende bewolking rond de spitsige bergen hangen. En als je om je heen kijkt zie je ook overal gletsjers. Maar liefst 60% van Svalard is bedekt met ijs.

Woensdag stonden er weer 2 activiteiten op het programma. Allereerst de volgelrotsen van Alkefjellet. We zouden hier in de ochtend een zodiakcruise maken, echter er stond te veel wind (20-25 knopen). Gelukkig kon Aadje vanaf de Plancius de vogelkliffen goed bekijken. Op de randen van deze kliffen zat een enorme kolonie dikbekzeekoeten. Daarnaast o.a. grote burgemeesters, drieteenmeeuwen en noordse sterns. Boven deze kliffen ligt ook de ijskap van Nordaustlandet; die bedekt maar liefst 80% van dit eiland met ijs. Ook heb ik op deze vogelkliffen een poolvos gespot! Woensdagmiddag was een zodiaklanding gepland in het zuidelijke deel van de Hinlopen straat. Met de zodiaks zijn we naar een strand gevaren van Nordaustlandet en daar hebben we een natte landing gemaakt. Dat wil zeggen dat er geen aanlegsteigers zijn en dat je vanaf de zodiak in het zeewater stapt. Gelukkig heeft Aadje op de plancius een paar goede laarzen tot aan de knie gekregen, zodat de voetjes gelukkig droog bleven!
Vanaf een paar honderd meter zijn we onder begeleiding van de gidsen zeer stil richting de walrussen gelopen (niet praten, kleine rustige stappen nemen en geen camerageluiden). Op zo'n 100 meter afstand hebben we de walrussen kunnen spotten. Er lag ook een hele familie walrus in het zeewater en een enkeling was heerlijk aan het zwemmen. Gaaf hoor om die reusachtige beesten te zien. Een walrusmannetje kan maar liefst 3,5 meter lang worden en weegt dan zo'n 1800 kilo!

Baardrob
Woensdagavond 22 augustus zat ik met mijn hutgenoot in het restaurant aan het raam te eten (ruim 1 meter boven de zeespiegel). En toen kwam er toch zomaar voor ons raam een kop van een walrus!!!
Die avond werden we ook door de expeditiestaf verrast met de meededeling dat we vanaf 20.00 tot 23.00 langs de enorme gletsjer in het zuiden van het eiland Nordaustlandet zouden gaan varen, de Brasvellbreen. Deze gletsjer maakt onderdeel uit van de ijskap op Nordaustlanded. Deze ijskap is maar liefst 160 km lang. Na Antarctia en Groenland de grootste/langste ijskap. 
Nu, Aadje is helemaal blij met alle bagage die is meegenomen en heeft zich lekker dik aangekleed: thermo ondergoed, fleecetrui, dikke skibroek, muts, dikke sokken, parka, sjaal, handschoenen en bergschoenen. Ik heb de hele avond tot ongeveer half 12 buiten op de dekken gestaan om alles te bewonderen. In het begin waren er kleine ijsbergjes in het zeewater te zien, echter de ijsbergen werden steeds groter en hadden allerlei mooie vormen. Met de ondergaande zon erbij werden deze stukken ijs van een mooie roze/rode gloed voorzien. Om half 11 was er wel een heel bijzondere ijsschots; op deze ijsschots lag namelijk een baardrob heerlijk languit!

Kvitøya
In de nacht van 22 naar 23 augustus is de Plancius richting Kvitøya gevaren. Kvitøya is het meest oostelijke eiland van Svalbard (Spitsbergen). Dit eiland is nagenoeg geheel bedekt met ijs. Er zijn maar drie plekken aan de kust waar geen ijs ligt.
Donderdagochtend 23 augustus hebben we aan de zuidkant van Kvitøya (Andreeneset, 80.05 graden noorderbreedte) maar liefst een drie uur durende zodiaktocht gemaakt om ijsberen en walrussen te spotten. Hele groepen met walrussen, met name mannetjes, lagen hier voor de kust of zwommen in het water. Geweldig om de koppen boven het water te zien! En wat ook heel uniek is dat op deze locatie niet alleen walrussen aanwezig waren, maar ook ijsberen! Aadje kwam echt ogen tekort. Helaas is het op een zodiak heel moeilijk om duidelijken en scherpe foto's/film te maken.
's Middags waren er geen zodiakscruises of landingen. Omdat we al heel veel wildlife hebben gezien, gaan we nu richting het pakijs varen op circa 82.5 graden noorderbreedte. Ik ben heel benieuwd ........

Op naar de noordpool!
Aadje stond op vrijdag 24 augustus al vroeg buiten op de dekken. De Plancius was 's morgens rond een uurtje of 6 al tot 82.4 graden noorderbreedte gevaren tot de rand van het pakijs. Het zonnetje scheen al mooi buiten op het het zeewater en de stukken ijs. Echt super. Het lijkt wel een onwerkelijke wereld; net alsof Aadje naar een BBC-documentaire zit te kijken.
Na het ontbijt weer gauw naar buiten. De Plancius vaarde tussen al het pakijs door en de ijsschotsen werden steeds groter. Al gauw werd er een ijsbeer op een ijsschots gespot! Geweldig. Vanaf het schip kon ik dit keer mooie foto's van een afstand maken (zo'n 100 meter). Ook 's middags werden er ijsberen gespot op ijsschotsen. Heel bijzonder. Vandaag maar liefst 5 ijsberen gezien, waarvan er 2 wel heel fotogeniek waren!
Daarnaast vliegen er veel vogels rond het schip en het kruiende ijs. Met name de ivoormeeuw (is helemaal wit) en de drieteenmeeuw zijn hier te bewonderen. Het weer was super voor dit arctische gebied: maximaal 2 graden, soms een beetje zon met een arctisch windje. Maar buiten op de dekken moet je je wel goed inpakken. Aadje had weer vele lagen aan. Maar door urenlang in de wind & kou te staan leek ik net een ijsklomp. Brrrr. 
Het noordelijkste puntje op vrijdag 24 augustus was 82,42 graden noorderbreedte. Nog 777 km doorvaren en dan zit Aadje op de geografische noordpool (90 graden)! Even ter vergelijking: op de zuidpool ben ik nooit verder gekomen dan ruim 66 graden zuiderbreedte.

Terug naar Nordaustlandet 
Helaas is de Plancius op vrijdagavond 24 augustus weer zuidelijk gaan varen richting Svalbard (Spitsbergen). Zaterdagochtend 25 augustus vaarde de Plancius aan de noordkant van het eiland Nordaustlandet. 's Nachts kon ik al merken dat de zee wat ruiger is dan de voorgaande dagen. In de morgen stond een zodiakcruise gepland bij de gletsjer Schweigaardbreen. Helaas stond er te veel wind om veilig op de zodiaks te gaan. 's Middags hebben we een natte landing (dan stap je van de zodiak met je laarzen in zee!) gemaakt aan de noordkant van Nordaustlandet. Het was een lekker ruig ritje op de zodiak naar Reliktbukta, maar Aadje is gelukkig droog gebleven. De passagiers werden in groepen opgedeeld voor een wandeling. Ik kies dan gewoon voor de groep die lekker op zijn gemak wandelt en ook tijd heeft om foto's te kunnen maken. We zijn aldaar een stuk omhoog geklommen en genoten van het uitzicht: kale stijle bergen met daarop af en toe ijs/gletsjer. Helaas waren er hier geen ijsberen, walrussen of rendieren te bekennen. Vandaag hier prima weer. Graadje of 5 en bewolkt. 

De poolwoestijn
Zondag 26 augustus is de Plancius aan de westkant van Nordaustlandet verder gevaren. 's Morgens hebben we een zodiaklanding gemaakt bij Relikbukta in de Wahlenbergfjorden. De passagiers werden ook hier weer in groepen verdeeld. Natuurlijk gaat met elke groep een gids mee met een geweer, want op geheel Svalbard (Spitsbergen) kun je oog in oog met een ijsbeer komen te staan. Gelukkig waren het rendieren die Aadje tijdens de wandeling heeft gespot.
's Middags was er weer een zodiaklanding en een wandeling bij Faksevagen in het Lomfjord. Het landschap hier is een echte poolwoestijn. Grote kale vlakte met kleine en grote keien, stijle bergen en verder helemaal niets! Hier kun je wel diverse volgels spotten, zoals de grote burgemeester, zandlopertjes, kleine jager, noordse stern en de sneeuwhoen. Op het strand lagen ook eeuwen oude walvisbotten.
Terug op het schip spotte ik 's avonds in het fjord nog een baardrob.

Een gezellige beestenboel
Wat gaat de reis op de Plancius toch snel! In de afgelopen week heeft Aadje al heel veel gezien op en rond Svalbard (Spitsbergen): blauwe vinvissen, ijsberen, rendieren, baardrobben, poolvos, veel vogels en natuurlijk walrussen! Ook het weer is tot nu toe super. Geen regendagen en tussen de 2 en 7 graden.
Maandag 27 augustus was een geweldige dag met 2 zodiaklandingen in de Freemansundet op het eiland Edgeoya. Dit gebied is met name bekend om de vele ijsberen die in dit deel van Svalbard leven. 
's Morgens na het ontbijtbuffet werd de groep weer opgesplitst en werd er een wandeling gemaakt. In tegenstelling tot de dag hiervoor was er veel meer begroeiing en daarom zijn er in dit gebied ook veel rendieren te spotten (van een afstand). 
Na de lunch hadden we een geweldige zodiaklanding. Aadje zat daarom al op de eerste zodiak. Vanaf een kleine berg/rots konden we een groep van zo'n 35 walrussen op korte afstand bekijken. De walrussen lagen heerlijk dicht naast elkaar te snurken en uit te buiken op het strand. Ook waren er een aantal die aan het badderen en spelen waren in de zee. Echt geweldig! Ik heb een mooie steen uitgezocht en heb deze gezellige groep walrussen natuurlijk gefilmd en gefotografeerd. Er zaten flinke walrussen bij; mannetjes worden maar liefst 3,5 meter en kunnen maximaal zo'n 1800 kg wegen! Helaas moest ik na ruim anderhalf uur weer met de laatste zodiak terug naar de Plancius. 's Avonds kwam er ook nog een mooi zonnetje en kleurde de lucht helemaal oranje. Aadje heeft zich lekker dik ingepakt en heeft uren op het dek gestaan om te spotten naar walvissen (minkie whales). 

Laatste dag op de Plancius
Dinsdag 28 augustus was mijn allerlaatste volle dag op de Plancius. Dit keer was het ontbijtbuffet wat later om 8 uur. Het eten is hier weer erg goed aan boord. 
Na het ontbijt was het weer de gebruikelijke verkleedpartij. Aadje heeft zich goed ingepakt, want dinsdagmorgen gingen we een 2,5 uur durende zodiakcruising maken bij een gletsjer in de Hornsund in het zuidwesten van het eiland Spitsbergen. Deze zodiakcruising was echt heel erg mooi. Stijle spitse bergen met daarop sneeuw en ijs en daarboven een strakblauwe lucht. Af en toe knalden er stukjes ijs van de gletsjer af en kilometers voor de gletsjer lag het water al vol met afkalvende stukjes ijs van de gletsjer. En tijdens de zodiakcruising zwom er ook een nieuwsgierige baardrob tussen de stukjes ijs.
Na het lunchbuffet hadden we een zodiaklanding eveneens in de Hornsund. Een mooie wandeling met diverse uitkijkpunten op de omringende stijle bergen met de gletsjers. 's Avonds was er de allerlaatste briefing van de expeditiestaf en het laatste diner.

Maak jouw eigen website met JouwWeb